Ingen dyrehage med dinosaurer

Dårlige nyheter for dem som drømmer om å få dinosaurene tilbake på jorda: Forskere har ikke tro på å finne arvestoff av dinosaurer i godt bevarte insekter.

Tyrannosaurus Rex-skjelett (Ingressbilde) Forskere tror ikke at det er mulig å finne arvestoff av dinosaurer i insekter. Foto: Shutterstock

Tenk om vi kunne vekke dinosaurene til live igjen! Det var nettopp det filmen "Jurassic Park" handlet om. I filmen hadde forskerne klart å finne gammelt dinosaurblod inni en mygg som ble forsteinet i en klump med rav for 65 millioner år siden. Blodet inneholdt rester av DNA - arvestoffet som er oppskriften på dinosauren. Og så brukte forskerne denne DNA-oppskriften til å lage lys levende dinosaurer som dundret rundt i en slags dyrehage.

Fant ikke arvestoff

Og ideen er ikke helt skrullete. Noen forskere har nemlig funnet noe som likner DNA i prøver fra insekter i rav. Men nå har andre forskere undersøkt saken nærmere. De har studert veldig godt bevarte insekter i rav, på jakt etter DNA. Men de fant ikke snurten av arvestoff, verken fra blod eller fra insektene selv.

T. Rex på gaten?

Nå tror ikke forskerne noe på at det går an å finne dinosaur-DNA i slike insekter. Og det er kanskje like bra. Da slipper vi i hvert fall å bekymre oss for å treffe på en gretten Tyrannosaurus Rex på rømmen fra dinosaurhagen.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 3-14.