Fotspor fra fortiden

På en ekspedisjon i Alaska fant norske og amerikanske forskere hundrevis av fotspor fra dinosaurer. Fotsporene er 100 millioner år gamle!

Ankylosaurus, dinosaur (Ingressbilde) Fotsporene forskerne har funnet stammer fra planteeteren ankylosaurus (over) og kjøttetende theropoder, kanskje som arten allosaurus på tegningen under. Ill.: Shutterstock

Sist sommer var den norske dinosaurforskeren Jørn Hurum med amerikanske forskere på ekspedisjon. Ved Yukon-elva i Alaska fant forskerne en skikkelig skatt: hundrevis av dinosaur-fotavtrykk.

Naturlige avstøpninger

Hvis du vil ta vare på et fotspor, kan du lage en avstøpning. Da fyller du sporet med gips og lar det størkne. I Alaska var det naturen selv som hadde lagd avstøpningene. Jørn Hurum forteller at fotavtrykkene ble lagd av dinosaurer som gikk i bløt sand eller gjørme. Senere ble avtrykkene fylt av sand, og dekket av mange lag med sand og leire. Etter millioner av år ble sanden til sandstein.

Dinosaurarten allosaurus

Dinosaur av arten allosaurus. Foto: Shutterstock 

Fotsporene forteller

Dinosaurforskeren forklarer at fotsporene kan fortelle mye om dyrene som lagde dem. Forskerne kan blant annet finne ut hva slags dinosaur som lagde sporene, og omtrent hvor stor den var. De kan også finne ut hvor fort den bevegde seg.

Noen av fossilene er til og med så godt bevart at forskerne kan se avtrykk av dinosaurhuden. Da kan de også finne ut hvordan huden til dinosauren så ut. Nå skal de amerikanske forskerne studere avtrykkene nærmere. De vil finne ut mest mulig om dinosaurene og området de levde i.

Sammenlikne med Svalbard

Fotavtrykk fra dinosaur funnet i Alaska (Hovedtekstbilde)Fotavtrykk fra dinosaurer.
Foto: Jørn Hurum
Hurum og kollegene hans skal sammenlikne fotsporene fra Yukon med dinosaurfotspor de har funnet på Svalbard.

- Først og fremst ønsker vi å finne ut hvilke typer dinosaurer som levde i Alaska i midten av krittperioden og på Svalbard i begynnelsen av perioden. Hvor like var de? Var de der hele året? Og hva slags klima var det da? Det er noen av spørsmålene Jørn Hurum er nysgjerrig på.

Krittiden

Perioden fra 146 til 66 millioner år siden kaller vi krittiden. På den tiden var det mye varmere enn det er i dag. Pattedyr og fugler hadde begynt å dukke opp, men krittiden var først og fremst dinosaurenes storhetstid. Mot slutten av krittiden døde både dinosaurene og mange andre dyr ut. Mange forskere tror en asteroide eller meteoritt som kolliderte med jorda, tok livet av både dyr og planter. Andre tror vulkanutbrudd var med på å ta knekken på dinosaurene, eller at klimaet forandret seg.

Skallene til alger og bitte små sjødyr som levde i krittiden, ble liggende på havbunnen når dyrene døde. Senere ble disse skallene til kritt. Derfor er krittiden oppkalt etter denne bergarten.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 3-14.