Satellitt ser skogbranner

I USA er det mange store skoger – og store skogbranner. De aller største brannene kan være på størrelse med et norsk fylke.

Skogbrann (Ingressbilde) Det er viktig å oppdage skogbranner tidlig. En ny satellitt kan være løsningen. Foto: Shutterstock

Det er både dyrt og vanskelig å slukke store skogbranner. Farlig er det også. Hvis myndighetene kunne oppdage skogbrannene før de ble for store, kunne de spare både penger og menneskeliv.

Ser fra verdensrommet

Derfor har amerikanske forskere funnet opp en ny satellitt. Den kan se etter skogbranner oppe fra verdensrommet. Satellitten skal bruke et spesielt kamera til å ta bilder av skogen. Forskerne har også lagd egne dataprogram som kan kjenne igjen en liten skogbrann. Dermed kan satellitten se forskjell på ordentlige skogbranner og andre lyse og varme ting. Satellitten skal kunne oppdage en skogbrann mens den ennå er ganske liten, omtrent på størrelse med et soverom. Da er det fortsatt ganske enkelt og ufarlig å slukke den.

Dyre branner

Forskerne tror det vil koste noen hundre millioner dollar å bygge satellitten. Det er mange penger. Men det er ingenting mot hva det koster å la skogbrannene vokse seg store før man oppdager dem.

Illustrasjon av satellitt, jordkloden og dyr fanget i skogbrann

Satellitten som kan se skogbranner blir dyr å bygge, men det er også skogbranner. Satellitten kan spare mange dyre- og menneskeliv ved at brannene oppdages tidlig. Illustrasjon: Melkeveien designkontor

Publisert i Nysgjerrigper nr. 2-14