Robothjerte pumper urin

Britiske forskere har funnet opp ei pumpe som virker på samme måte som et hjerte. Men dette hjertet pumper noe helt annet enn blod!

28. apr 2014 05:00
Robot inntullet i dopapir (Ingressbilde) Et hjerte som pumper urin kan gi energi til roboter som skal undersøke forurensede områder. Ill.: Melkeveien designkontor

Menneskehjertet er en eneste stor muskel. Det nye kunstige hjertet bruker kunstige muskler. "Musklene" er lagd av et metall som "husker" hvilken fasong det har. Elektrisk strøm varmer opp metallet. Da trekker det seg sammen. Når strømmen skrus av, utvider det seg igjen. Da får hjertet tilbake den gamle fasongen. Sånn får de kunstige musklene hjertet til å banke. Nesten som et ekte, levende hjerte.

Urin driver hjertet

Men det kunstige hjertet pumper ikke blod. Det pumper urin! Ekte tiss fra ekte mennesker. Det er faktisk urinet som driver hjertet også. Strømmen kommer nemlig fra brenselsceller som kan lage strøm av tiss, gjødsel eller kloakk. Hvis du synes dette virker litt ekkelt, kan du trøste deg med at hjertet ikke er ment for mennesker. Forskerne håper å sette det inn i en spesiell type robot. Målet er at disse robotene skal undersøke miljøet i områder der det er mye forurensning. Da er det jo ekstra praktisk at robotene kan hente energien de trenger fra tiss og bæsj!

Publisert i Nysgjerrigper nr. 2-14