Leter etter lasersignaler

Hvis det fins liv på andre planeter, vil de kanskje kommunisere med oss med lys. Forskere på planeten vår står klare med en laserdetekor til å motta lyssignaler fra en fjern klode.

Illustrasjon av lsersignaler, romvesen og gutt (Ingressbilde) Forskere har bygd en laserdetektor som kan fange opp signaler fra fjerne steder. Foto: Shutterstock/ill.: Melkeveien designkontor

I mange år har forskere her på jorda lett etter liv på andre planeter. Foreløpig har de ikke funnet noe. Likevel fortsetter de å lete. Aller mest spennende hadde det kanskje vært om de fant noen som er like smarte som oss mennesker: Noen vi kan kommunisere med.

Hvis det finnes noen der ute, kan det hende de tenker på samme måte. Kanskje de allerede prøver å sende oss en beskjed? I så fall bruker de muligens lyssignaler. Med en kraftig laser kan man nemlig sende signaler over enorme avstander.

Laserdetekor

Derfor har østerrikske forskere bygd en laserdetektor. Den kan fange opp lasersignaler fra planeter som ligger opptil 500 lysår fra jorda. Nå leter forskerne etter svake lysglimt som gjentas igjen og igjen veldig raskt. Lysglimt som ikke ligner på lyset fra stjernene. Da kan det være intelligente vesener som står bak.

Ingen signaler

Foreløpig har ikke forskerne mottatt noen slike signaler. Kanskje det ikke fins noen signaler å motta. Men om noen der ute skulle sende et signal, kan forskerne finne det. Samme hvor svakt det er.

Hvor langt er et lysår?

Fra sola til nærmeste stjerne er det omtrent 39 736 milliarder kilometer. Det går nesten ikke an å forstå hvor langt det er. Og så store tall er det veldig vanskelig å regne med. Derfor bruker vi ikke kilometer når vi måler avstanden mellom stjerner og planeter. Vi bruker lysår.

Et lysår er den avstanden lyset beveger seg på et helt år. Lyset beveger seg nesten 300 millioner meter i sekundet. Det er mer enn sju ganger rundt jorda. På et helt år beveger lyset seg 9461 milliarder kilometer. Likevel ligger nærmeste stjerne over fire lysår fra vår egen sol. Det er kanskje fortsatt vanskelig å forstå hvor langt det egentlig er. Men det er i hvert fall et mye greiere tall å regne med.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 2-14