Fisk kan drukne

Det høres utrolig ut, men fisker kan også drukne. En type sopp har skylda.

30. mai 2014 05:00
Gjedde (Ingressbilde) Slitne fisker er mest utsatt for soppen som angriper gjellene. Foto: Shutterstock

Fisk som lever i ferskvann, kan få en type eggsporesopp som gjør at den drukner. Soppen angriper gjellene og ødelegger skinnet til fisken sånn at den ikke lenger klarer å holde vannet utenfor cellene. Da drukner den. Fisk som er litt sliten, er mest utsatt for sopp. For eksempel laks som kommer opp elvene for å gyte. De er ganske utkjørt, og kan lett få infeksjoner.

Farlig behandling

Før var ikke denne sykdommen noe problem, for da var det lov til å bruke noe som heter malakittgrønt. Det ble tilsatt vannet, og da forsvant soppen raskt. Men så fant man ut at dette var veldig farlig, ikke bare for soppen, men også for mennesker, og da ble det forbudt.

Må finne en ny metode

På Veterinærinstituttet leter de etter en ny behandlingsmåte. Dette er en del av et stort europeisk forskningsprosjekt, for problemet fins i hele Europa. De prøver å finne ut hva som egentlig skjer med soppen når den angriper fisken, hva som skjer med fisken når den får sopp og hvordan fisken reagerer på det. De håper å finne en ny måte å behandle fisken på, slik at den slipper å få denne sykdommen.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 2-14