Slik kan du huske nye ting bedre

Hvordan kan du trene på huske bedre? Vi har lært noen triks av norgesmester i hukommelse, Oddbjørn By.

Oddbjørn By, Norgesmester i hukommelseOddbjørn er tre ganger norsk mester i hukommelse. Han har også blitt verdens beste i å huske tall.
Foto: Siri J. Egeland
Oddbjørn mener at alle kan få en superhukommelse, og at hemmeligheten går ut på å bruke langtidshukommelsen til å huske nye ting.

Langtidshukommelsen er den delen av hukommelsen vi har tatt vare på i mange år, og som består av kunnskapen vår, erfaringer og minner vi husker over veldig lang tid. Korttidshukommelsen, derimot, holder på informasjon i veldig kort tid. 

Du skal nå lære hvordan du kan bruke langtidshukommelsen til å huske nye ting over lang tid. 

Dra på hukommelsestur 

I dette eksperimentet skal du ut på hukommelsestur. Du kan også laste ned beskrivelsen med tegninger (pdf).

1. Lag en reiserute i hodet ditt.

Se for eksempel for deg en bygning du er kjent med, veien til skolen eller huset du bor i. Dette er ruter du kjenner godt, og som ligger lagret i langtidshukommelsen. Så skal du velge deg ut en rute, for eksempel gjennom huset.

 

 Kart som viser punktene på hukommelsesturen

2. Velg ut ti punkter på reiseruten 

Første punkt kan være foran inngangsdøren. Andre punkt kan være i gangen, tredje punkt på kjøkkenet og så videre. Det er viktig at reiseruten er mest mulig logisk.  Velg ut ti punkter på reiseruten. Den må gjerne gå gjennom vegger eller ut av huset om du ønsker det.

3. Skriv det ned 

Skriv så ned ruten på ti punkt. Når du er ferdig, snur du arket og tester om du husker rekkefølgen på reisen. Legg så vekk penn og papir.

4. Plasser tingene du skal huske på punktene i reiseruten

Nå skal du bruke reiseruten du har laget, til å huske ti ting. Den første tingen er en russ. Ikke skriv det ned, bare se for deg en blåruss eller rødruss på det første punktet i reiseruten din.

For eksempel kan russen kaste en vannballong, slik at du blir bevisst at russen gjør noe rart på et sted du kjenner godt. 

Ord nummer to skal du se for deg på det andre punktet, gjerne med bevegelse i bildet også her. Fortsett videre ned på listen over ting og plasser dem i samme rekkefølge som i reiseruten din:

Liste over ting som skal huskes: russ, gås, Mikke Mus, Kinakål, Kaffe, kenguru, indianer, Maradona, kasserolle, alarmklokke


5. Test deg selv

Nå som du har sett for deg de ti ordene i reiseruten, kan du gjerne lese gjennom ordene en gang til, mens du ser for deg bildene på nytt. Etterpå skriver du ned de ti tingene uten å se på listen.

Det er ikke tilfeldig hva du nå har lært deg. Du har laget assosiasjoner for de ti største landene i verden etter størrelse. Rekkefølgen er Russland, Canada, USA, Kina, Brasil, Australia, India, Argentina, Kasakhstan og Algerie. Alarmklokke har ikke noe med Algerie å gjøre, men det starter med samme bokstaver. Finn dine egne assosiasjoner.

Du synes kanskje det er rart å bruke gås som et bilde på Canada, men det er faktisk en type gås som heter kanadagås. Men finn gjerne dine egne bilder som gjør det enklere for deg.

9-gangen med fingre

hender som viser 9-gangeren med fingre (Hovedtekstbilde)Foto: Melkeveien designkontorNå kan vi gjøre en øvelse. Legg åpne hender på bordet foran deg. Så bøyer du venstre lillefinger. Dette er et triks for å lære 9-gangen i gangetabellen. Når vi bøyer venstre lillefinger, ser vi at det er ni fingre igjen, altså er 1 ganger 9 = 9. Så kan du rette ut fingeren, og deretter bøye ringfingeren på venstre hånd. Da får vi 1 utstrakt finger til venstre og 8 fingre som er utstrakt = 18 (2 ganger 9 er 18). Strekk ut fingeren, og bøy neste finger – langfingeren. Nå får vi 2 utstrakte fingre, og 7 utstrakte – altså 27 (3 ganger 9 er 27) – og så videre. Prøv videre, og du ser at det stemmer hele veien.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 3-13

Illustrasjoner: Melkeveien designkontor