Kan du spidde en potet med et sugerør?

Før i tiden fikk elever høstferie for å hjelpe til med innhøsting av poteter. I stedet for å plukke poteter, kan du eksperimentere med dem. Her er et kult triks du kan prøve.

Poteter  (Ingressbilde) Lær deg et triks med poteter i høstferien. Foto: Colourbox

Med dette enkle trikset kan du få det til å se ut som om du har superkrefter. Finn frem en rå potet og noen rette sugerør uten bøy, så er du klar.

Her er utfordringen: Du skal spidde en rå potet med et sugerør uten å bøye eller brekke sugerøret.

Slik gjør du

Start med å holde poteten i venstre hånd. Pass på at du holder på motsatt side av der du har tenkt å treffe med sugerøret. Hold sugerøret med høyre hånd, og her kommer hemmeligheten: dekk til toppen av sugerøret med tommelen slik at det blir helt tett. Hold sugerøret med et fast grep og spidd poteten med en rask bevegelse. Sikt gjerne ytterst på poteten, der den ikke er så tykk. Når du behersker potetspiddingen kan du utfordre venner eller familie. Vent med å avsløre trikset til de har prøvd noen ganger.

Hva skjer?

Ved å dekke til enden av sugerøret fanger du luften inni røret. Når sugerøret treffer potetoverflaten kan ikke luften slippe ut i den andre enden. Den fangede luften sørger derfor for at sugerørveggene holder seg rette og sterke nok til å trenge gjennom poteten.

Kilde: Steve Spangler Science