Mysterier i vann på forskningstorg

"Et hav av hemmeligheter" er slagordet for årets forskningsdager. Fredag og lørdag arrangeres det forskningstorg rundt i hele landet. Du kan treffe oss i Forskningsrådet på torgene i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Tromsø.

Forskningsdagene plakat hav av hemmeligheter På forskningstorgene får du lære mer om forskning som har med hav og vann å gjøre.

Mysterier i vann er tittelen på Forskningsrådets stand på torgene. Besøker du oss får du blant annet se nærmere på de ørsmå krepsdyrene dafnier som tusenvis av elever over hele landet leter etter i årets Forskningskampanje.

Bli med på quiz og bildekonkurranse

På torgene lurer vi på hva du vet om laks og hvordan den har det i oppdrett. Hvis du blir med i vår quiz om fiskevelferd, skaffer du samtidig forskerne nyttig oversikt over kunnskap om fiskeoppdrett og holdninger til fiskevelferd.

Gutt med fiskestangFoto: ShutterstockHvis du har en Instagram-konto kan du ta og dele bilder som har med temaet hav og vann å gjøre. Det er artig for andre å se hva DU ser når du besøker Forskningstorget. Vi premierer derfor kule, morsomme og fine bilder av det du ser gjennom kameraet. Merker du bildene med #kunnskapsbrikker og #forskningsdagene blir du med i konkurransen.

Gå til www.forskningsdagene.no for å se åpningstider for forskningstorgene i de forskjellige byene. Der ser du også alt det andre spennende som skjer over hele landet i løpet av de neste to ukene.

Forskningstorget i Oslo

I Oslo er den røde tråden for Forskningsrådets telt alt som skjuler seg i vannene og fjorden rundt byen.

I et stort akvarium kan du se et utvalg av arter som lever i Oslofjorden og lære om hva som er viktig for å ta vare på livet i havet. Forskere vet stadig mer om hva fisken du får på kroken og oppdrettsfisk føler. Det er blant annet utviklet et velferdsmeter som kan overvåke hvordan fisken har det i en merd. Forskerne vil gjerne høre din mening om fiskevelferd og hvor viktig du syns det er at fisken har det bra.

Arkeologer graver i Bjørvika (Hovedtekstbilde)Arkeologene graver ut et skipsvrak i Bjørvika.
Foto: Maritimt museum
I Oslo har arkeologer arkeologer gravd ut en av de største samlinger av båter fra 15- og 1600-tallet som er gjort i Europa. Dette har de gjort på området som kalles Bjørvika. På torget kan du se hvordan de lager modeller av vrakene. Her kan du også se en modell som viser hva som skjer med grunnen under Bjørvika når grunnvannet endrer seg.

Forskere spør seg om skismøring, bunnstoff og solkrem er med på å svekke vannkvaliteten i Oslos innsjøer og i Oslofjorden? Se hvordan forurensningen i marka og fjorden varierer med årstidene.

Vi ønsker velkommen til Forskningsrådets telt på forskningstorgene rundt i landet!