Hva sier reven egentlig?

Ylvis-brødrenes musikkvideo "The fox" har blitt kjempepopulær og folk over hele verden synger med på Ylvis sine rødrevlyder. Men vet du hva reven egentlig sier? Og er du klar over at vi har en rev til i Norge, nemlig fjellreven?

fjellrev (Ingressbilde) Fjellreven er utrydningstruet over hele Skandinavia. Det vil prosjektet Felles fjellrev gjøre noe med. Foto: Arnstein Staverløkk/NINA

Mikkel Rev med sin vakre, røde pels og lure uttrykk er godt kjent for de fleste. Rødreven er en av de mest tilpasningsdyktige artene i verden og finnes både i byer, i kulturlandskapet, i skogene og på fjellet. Det ikke alle vet, er at det også finnes en rev som bare lever på fjellet, nemlig fjellrev. Det skyldes kanskje at det er så få igjen av dem?

Fjellrev i fare

Fjellreven er utrydningstruet over hele Skandinavia. En grunn til det er at det har kommet mer rødrev i høyfjellet. Når rødrev og fjellrev må konkurrere om maten og plassen, er det fjellreven som taper, for den er minst. Men det er flere årsaker til at fjellreven er truet. Skal vi klare å bevare fjellreven og andre truete arter, trenger vi kunnskap. Derfor er det viktig at det forskes på arter og økosystemene de lever i.

Slåss for reven

Møt fjellreven forside bildebok (Hovedtekstbilde)I den lettleste billedboka Møt fjellreven kan du følge fjellreven gjennom et helt år
Foto: Inger Lise Belsvik
I prosjektet Felles Fjellrev samarbeider Norge og Sverige om å bevare fjellreven i Trøndelagsfylkene på norsk side og Jämtlands län i Sverige. Nå vil de ha barn og ungdom med på laget. Felles Fjellrev har laget både film og bok om fjellreven, slik at flere unge kan lære mer om rever, økologi og hvordan vi kan ta vare på artene våre.

Storm og Tinde – en film om fjellrevens framtid

Her kan du se Felles Fjellrev sin nydelig film om fjellreven Storm, som legger ut på en farefull ferd for å finne seg en make.

Hva reven egentlig sier

Nina E. Eide er reveforsker. Hun avslører at Ylvis sine revelyder  i «The Fox» er nokså langt fra ekte revelyder. Se videoen der forskeren demonstrerer hva reven egentlig sier.

Kilde: NINA