Algen er havets potet

Vi pleier å si at poteten kan brukes til alt. Det kan tang og tare også.

234 tarechips shutterstock_154450709.jpg Hva med litt tarechips med ost og chili på?

Spiser du sushi har du har du kanskje allerede smakt den svarte tangen som er rullet inn i makien, men visste du at tang og tare også brukes til å lage et stoff som heter alginat som brukes i gelé og vaniljesaus?

Og i Japan knasker de tarechips når de skal ha noe riktig godt. Tare er nemlig naturlig salt. Du kan koke det med i fiskesuppa for å få ekstra smak.

Bra for miljøet

Tang og tare inneholder massevis av sunne vitaminer og mineraler. Sammenliknet med for eksempel oksekjøtt, er det veldig miljøvennlig mat: Algene trenger ikke gjødsel, de trenger ikke ferskvann og dyrkingen tar ikke opp verdifull plass på land.

TangsalatEller kanskje en frisk tangsalat?
Foto: Shutterstock
Foruten mat, kan tang og tare brukes som gjødsel, til å lage sminke og medisiner, og til å lage det miljøvennlige drivstoffet etanol.

Bofelleskap

I Norge høster vi i dag bare tare som finnes naturlig i havet. Dyrking skjer mest i Asia. Men norske forskere tror denne uutnyttede ressursen kan bli en stor industri her i landet.

Forskerne prøver nå å dyrke tare i nærheten av fiskeoppdrettsanlegg. Sånn kan det bli mulig å utnytte både fiskeavføring og rester av fôr som gir næringsstoffer som ellers bare går rett i havet.

234leppefisk og laks kirkemo (Hovedtekstbilde)Leppefisk spiser lusa som sitter på laksen.
Foto: Anne Mette Kirkemo
Ekstrabonus: Algeskoger rundt oppdrettsanlegg er også fine boliger for leppefisk. Disse små fiskene elsker å spise lakselus, som angriper laksen og nå er et stort problem for dem som driver med laks.

Fakta:

  • Alger: Fellesnavn for en mengde forskjellige plantearter, fra mikroskopisk små encellede arter til store tangplanter som kan bli mange meter lange. Noen lever i ferskvann, noen i saltvann og noen på land.
  • Tang: Tang brukes om de algeartene som lever i havet. Ordene tang og tare brukes av og til om hverandre.
  • Tare: Ordet brukes mest om de store tangartene som finnes i ytre del av strandsonen. De kan lage hele skoger på havbunnen.

Kilde: Forskningsdagenes bilag, 2013