Slutt på sommertid

Natt til søndag klokken tre om natten blir klokken plutselig to igjen. Da stiller vi klokken og går vi tilbake til det som er normal tid. Kanskje vil du legge merke til at det er blitt litt mørkere når du skal gå hjem fra skolen på mandag, enn da du gikk hjem fredag.

still klokken shutterstock_49788421.jpg (Ingressbilde) Husk å stille klokken en time tilbake natt til søndag. (Ill. Shutterstock)

Søndag stiller vi klokken en time tilbake i Norge, i alle EU-landene og noen få andre land.
Sommertid er ikke naturlig, det vil si det har ikke å gjøre med solens eller jordens bevegelser. Det er rett og slett noe politikerne har innført for at vi på den nordlige halvkule skal ha dagslys lenger på ettermiddag og kveld på vår og tidlig høst. Midt på sommeren er det jo lyst til sent på kveld uansett, men akkurat i overgangen fra vinter til vår er den ekstra timen med lys om ettermiddagen godt merkbar. Kanskje er det nettopp da du får lov til å ta ut sykkelen og begynne å være ute i gata om kvelden?

En undersøkelse fra USA av hvordan folk bruker tiden sin, viser klart at ved overgangen til sommertid om våren, ser vi betydelig mindre på TV og bruker mer tid på utendørsaktiviteter som jogging, gåturer og opphold i parker.

Moderne døgnrytmer

I riktig gamle dager - lenge før vi fikk vekkerklokker, jobbet folk med jakt eller jordbruk utendørs og måtte stå opp med sola og utnytte det naturlige dagslyset. De jobbet gjerne mer på sommerstid enn på vinterstid og sov lenger om nettene om vinteren - nesten litt som dyr som går i hi.

Ideen om sommertid ble lansert allerede på slutten av 1700-tallet. Den gangen hadde folk vent seg til å stå opp og gå på jobb til bestemte klokkeslett, gjerne etter at solen hadde vært oppe en stund. Noen jobbet lange dager på fabrikker, mens de som hadde råd til det var ute og hygget seg. Fattige som rike, de fleste la seg lenge etter at solen hadde gått ned, og var avhengig av oppvarming og belysning i de mørke, kalde timene.

parafinlampe shutterstock_60178102.jpg (Hovedtekstbilde)Sommertid ble innført for å utnytte det naturlige dagslyset.(Foto: Shutterstock)

Energisparing

Tanken var at ved å skru frem klokkene til sommertid, ble det klokkeslettet solen går ned flyttet en time frem, slik at folk kunne jobbe en time lenger uten kunstig belysning, som parafinlamper, eller fyring for oppvarming. Og på begynnelsen av 1900-tallet ble ideen satt ut i livet i de fleste land i Europa.

Men mye har endret seg siden den gangen og de siste årene er det flere forskere som har prøvd å finne ut om sommertid virkelig sparer energi eller ikke. Noen undersøkelser viser en besparelse når vi har sommertid, mens noen viser at det vi sparer på kvelden tar vi igjen på morgenen så det blir hipp som happ.