Supermarihøne med dødelig blod

Harlekinmarihøna ble fraktet fra Asia til Europa for å holde bladlus unna plantene i veksthus. Men det er ikke bare bladlus som bør frykte den glupske marihøna.

Harlekinmarihøne (Medium caseimage)

Menneskene som tok med seg den asiatiske harlekinmarihøna til Europa, trodde nok de var skikkelig lure. Når de slapp den glupske marihøna løs i veksthusene sine, spiste den nemlig opp bladlus som skadet plantene. Men så rømte noen av disse marihønene og slo seg ned ute i naturen. Og det betydde trøbbel for de sjuprikkete og toprikkete marihønene som bodde der fra før. Dem ble det stadig færre av. Hva var det som skjedde?

Smittsom insektsykdom

Forskerne tror den tøffe harlekinmarihøna tar maten og bostedene fra de andre marihønene. Dessuten har den et hemmelige våpen: Harlekinmarihøna bærer en dødelig insektsykdom i kroppen. Forskerne tror at harlekinmarihønene smitter de andre marihønene med den farlige sykdommen. Men hvorfor blir ikke harlekinmarihønene selv syke?

Marihøneplakat (Hovedtekstbilde)Marihøneplakaten fulgte med Nysgjerrigper nr. 2-13. Du kan også laste den ned som pdf-fil.

Superforsvar

Ingen er helt sikre. Men forskerne vet at harlekinmarihøner har et immunforsvar som er dundersterkt. Kroppene deres er fulle av forskjellige stoffer som dreper bakterier og bekjemper sykdommer. Kanskje er det disse stoffene som holder sykdommen i sjakk?

Last ned plakat med marihøne

Publisert i Nysgjerrigper nr. 4-13.