Stol på magefølelsen

Det kan være vanskelig å velge og noen ganger må man rett og slett bare gå for magefølelsen. Nå viser det seg at det kan være ganske lurt.

09. des 2013 06:00
Mann med illustrasjon av magefølelse (Ingressbilde)

Ost eller syltetøy? Støvler eller joggesko? Xbox, Wii eller PlayStation? Livet er stappfullt av små og store valg, og vi kan gjøre dem på forskjellige måter: Vi kan hente masse informasjon og veie for eller imot, eller sove på saken og bestemme oss i morgen. Eller vi kan ta en skikkelig cowboy-beslutning bare på magefølelsen.

Noen forskere mener at det nettopp kan være smart å stole på magefølelsen. Særlig når vi må velge mellom ting det er vanskelig å vite alt om på forhånd.

Forsøk med pengesummer

Nylig gjorde noen forskere et spesielt forsøk: En gjeng med deltakere fikk se på en dataskjerm hvor bildet var delt opp i to. På hver side dukket det opp mange tall i rask rekkefølge. Tallene var pengesummer, og deltakerne skulle til slutt velge den siden som hadde vist flest penger til sammen. Men tallene flimret forbi altfor fort til at det gikk an å regne dem sammen. Likevel valgte ni av ti deltakere riktig når de stolte på magefølelsen.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 4-13.