En jente og en øks

Det fins ingen bilder av noen norsk kvinne i 1600-tallets Amsterdam. Men det fins en tegning av danske Elsje Christiaens, lagd av den kjente maleren Rembrandt. Hennes skjebne forteller om hvor vanskelig livet kan ha vært også for norske jenter som kom til byen.

11. nov 2013 07:00
Maleri av Elsje som ble dømt til kvelning (Ingressbilde) Rembrandt lagde dette maleriet av Elsje som ble dømt til døden.

Elsje var 18 år da hun reiste fra Danmark for å søke lykken i Amsterdam. Det gikk dårlig. Elsje fant ikke arbeid og klarte ikke å betale husleie for det enkle rommet hun leide i en fattigslig bydel. Da vertinnen for annen gang truet med å ta de få eiendelene Elsje hadde og deretter begynte å slå henne, mistet Elsje kontrollen. Hun grep en øks og slo vertinnen i hodet så hun døde.

Elsje ble forhørt og dømt til døden ved kvelning. Etter at hun var død, ble hun hengt på en påle til skrekk og advarsel. Drapsøksa hun selv hadde brukt, hengte bøddelen ved siden av hodet hennes.

Det var i året 1664 at Rembrandt tegnet Elsje. Han satte seg i robåten sin og rodde selv til stedet og tegnet henne. Hvorfor han gjorde det, vet vi ikke. Men Rembrandt var selv en fattig mann. Kanskje kan historien han fikk høre om Elsje, ha rørt ved ham?