Marie Curies spennende liv

Her fortsetter historien om Madame Curie. Kvinnen som fikk to Nobelpriser og levde et dramatisk liv helt til slutten.

Marie Curie i 1911 (Ingressbilde) Marie Curie i 1911, da hun ble nobelprisvinner for andre gang. Foto: Wikimedia Commons

Les første del av historien om Marie Curie. Den handler om oppveksten i Polen, studieårene i Paris og forskningen på radioaktive stoffer som ga Marie og ektemannen, Pierre, Nobelprisen i fysikk i 1903.

I 1906 måtte Marie jobbe døgnet rundt for å bevise at stoffet hun hadde oppdaget, radium, var et eget grunnstoff. Det var nemlig noen som mente noe annet. Det tok Marie mer enn tre år å bevise at hun hadde rett. Til sist fikk radium endelig sin plass i det periodiske system.

På rømmen

I 1911 begynte ryktene å gå om at Marie hadde fått ny kjæreste. Hans navn var Paul Langevin. Marie og vitenskapsmannen Langevin reiste sammen til en internasjonal konferanse i Brussel, for å diskutere forskningen sin med vitenskapsmenn fra hele verden. 

Marie Curie på Solvay-konferansen i 1911

På konferansen i Brussel var det også en annen verdenskjent vitenskapsmann tilstede, nemlig Albert Einstein. Han står som nr. 2 fra høyre. Marie Curie var den eneste damen blant fysikerne fra hele verden. Foto: Benjamin Couprie, via Wikimedia Commons

Da Marie kom tilbake fra konferansen ventet det mange sinte mennesker utenfor huset hennes. De plaget henne og døtrene hennes fordi de mente hun svertet sin avdøde ektemanns navn ved å få seg ny kjæreste etter at Pierre døde. Det var så ille at hun tok med seg barna sine og rømte til Paris.

Nobelpris nummer to

Grunnstoffet radium (Hovedtekstbilde)Marie Curie måtte kjempe for at radium skulle godkjennes som et grunnstoff. Grunnstoff er et stoff som ikke kan brytes opp i flere stoffer.
Foto: Shutterstock

Mens hun var på rømmen kom nyheten om at hun hadde fått sin andre Nobelpris. Denne gangen i kjemi. Prisen fikk hun for å ha oppdaget grunnstoffene radium og polonium, og for å ha kartlagt de bemerkelsesverdige egenskapene til radium. Hun hadde oppdaget ting som revolusjonerte medisinen.

På tross av heder og ære, Marie hadde det ikke så bra. Hun var så trist over alle ryktene om romansen med Paul at hun tok tilbake pikenavnet Sklodowska. Hun holdt seg skjult for pressen og viet resten av livet til forskningen sin.

Datteren fikk også Nobelpris

Selv om Marie fortsatte med egen forskning jobbet hun også med å samle inn penger til radiuminstituttet i Warzawa. Datteren Irene ble en av instituttets nye stjerner. Og i 1935 fikk Irene en Nobelpris for forskningen sin.
Marie Curie døde året før, så hun fikk dessverre ikke oppleve datterens berømmelse.

To graver

Marie Curie ble gravlagt to ganger. Først på familiegravstedet til Curie. Og 60 år senere ble Maries og Pierres levninger flyttet til Pantheon, som er Frankrikes æresmausoleum.

Den andre datteren til Marie het Eve og skrev en biografi om sin mor. En mor som var en pioner i forskningens fascinerende verden.

Pionerer i skjørt

Pioner er et begrep som brukes om en person, som har vært først ute på et bestemt område. Marie Curie er en mange kvinnelige pionerer i realfagene. Med realfag tenker vi særlig på fag som fysikk, kjemi, matematikk, biologi og teknologifag.

På nysgjerrigper.no kan du finne ut mer om eventyrlystne og nysgjerrige pionerer som har bidratt til mye av den kunnskapen vi har i dag.

Kilde: Utstillingen "Reale damer! Kvinnelige pionerer i realfagene", Universitetet i Oslo, 2011