Marie Curie: en nobel dame

Madame Curie er en av verdens mest kjente forskere. Det er snart 80 år siden hun døde, men resultatene av forskningen hennes lever videre.

Marie Curie 1903 (Ingressbilde) Foto: Nobelstiftelsen, via Wikimedia Commons

Madam Curie ble Europas første dame som vant Nobelprisen i fysikk. Den berømte prisen fikk hun fordi hun oppdaget de radioaktive grunnstoffene polonium og radium.

Curie ble også den aller første som vant to Nobelpriser. Hun ble den første kvinnelige lærer, professor og laboratoriesjef ved Sorbonne-universitetet i Paris. Curie var også den aller første kvinnen som ble gravlagt i Frankrikes æresmausoleum på grunn av sine bragder.

Og ikke nok med det. Både ektemannen og datteren vant hver sine Nobelpriser. Snakk om nobel familie!

Men Madame Curie, eller Marja Sklodowska som hun egentlig het, hadde ikke alltid hatt det så enkelt.

Radioaktivitet

At noe er radioaktivt betyr at det sender ut radioaktiv stråling. Dette er en type stråling som kan forandre atomene i ting den treffer. Atomer er de minste byggeklossene, som alt er bygd opp av.

Tøff oppvekst

Marja ble født i Warsawa i 1867, som den gangen var under russisk styre. Polen eksisterte ikke som et eget land på den tiden. Marja hadde fire eldre søsken. Moren var lærer, sangerinne og spilte piano. Faren var lærer i matematikk og fysikk.

Faren til Marja tapte mye penger på dårlige investeringer, men alle barna fikk lov til å gå på skole selv om det kostet penger. Det var ingen selvfølge at jenter fikk skolegang på den tiden.

Marja utmerket seg tidlig på skolen. Men etter at hennes eldste søster døde av tyfus og moren døde av tuberkulose, fikk hun et sammenbrudd. Hun flyttet derfor til noen slektninger på landet for å ta det med ro et års tid.

Når hun kom tilbake til Warsawa laget hun en pakt med søsteren Bronya om at de begge skulle reise til Paris for å studere. Kvinner hadde nemlig ikke lov til å studere i Warsawa på den tiden. For å spare penger til studiene i Paris, jobbet Marja som guvernante.

Student i Paris

Tjuefire år gammel reiste hun til Paris for å studere. Hun ble innskrevet som Marie på Sorbonne-universitetet. Hun var lutfattig, men oppslukt av studiene. Hun slet med å få gode karakterer og jobbet hardt. All jobbingen ga resultater. I 1893 ble hun best i fysikklassen - og fikk stipend. Snart fikk hun jobb i Pierre Curies laboratorium.

Pierre var nesten ti år eldre enn Marja, eller Marie som hun nå het. Han forelsket seg i den kloke Marie, og overtalte henne til å bli i Paris. Marie hadde nemlig planlagt å flytte tilbake til Warsawa. Men hun lot seg overbevise - og ble.

Marie og Pierre Curie i Paris 1900 (Hovedtekstbilde)Marie og Pierre Curie i laboratoriet.
Foto: Vitold Muratov [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

Forskerpar

Pierre og Marie ble kjærester. Året etter giftet de seg og Marje Sklodowska ble Madame Curie.

Marie og Pierre forsket sammen i mange år. De var begge nysgjerrige på stråling fra uran, og fant blant annet ut at to typer mineraler som inneholdt uran, strålte sterkere enn uran selv gjorde. Ut fra dette skjønte de at mineralene også måtte inneholde andre radioaktive stoffer enn uran. I 1898 konkluderte forskerparet med at det fantes to ukjente radioaktive grunnstoffer, som de kalte polonium og radium.

Oppdagelsen ble en sensasjon, men arbeidet begynte å tære på helsa. Den gangen visste ikke folk at radioaktiv stråling kunne være farlig for mennesker. Pierre hadde store smerter og sår på kroppen, og advarte andre om at forskning på radioaktivitet kunne være skumle greier.

Nobelpris og død

I 1903 får både Marie og Pierre Nobelprisen i fysikk. Parets helse ble bedre, de hadde bedre råd og fikk sitt andre barn. Ting begynte å se lysere ut for det flinke paret. Men i 1906 skjedde det noe tragisk. Pierre ble overkjørt av en hestevogn i Paris - og døde. Marie overtok Pierres jobb som professor ved Sorbonne, for å hedre hans minne. 

En dramatisk historie

Historien om Madame Curie er dramatisk og spennende. Hva som skjedde etter at Pierre døde kan du lese mer om her på nysgjerrigper.no i slutten av mars.

Pionerer i skjørt

Pioner er et begrep som brukes om en person, som har vært først ute på et bestemt område. Marie Curie er en mange kvinnelige pionerer i realfagene. Med realfag tenker vi særlig på fag som fysikk, kjemi, matematikk, biologi og teknologifag.

På nysgjerrigper.no kan du finne ut mer om eventyrlystne og nysgjerrige pionerer som har bidratt til mye av den kunnskapen vi har i dag.

Kilde: Utstillingen "Reale damer! Kvinnelige pionerer i realfagene", Universitetet i Oslo, 2011