Kan vi få en plante til å leve i en glassflaske i mange år?

En flere måneder lang studie av hvordan planter vokser inne i en lukket flaske, ga 1.-4. klasse ved Neverdal skole Naturfagprisen i Årets Nysgjerrigper 2013.

Plante dekket med plast (Ingressbilde) Neverdal-elevene har forsket på en plante i en lukket glassbeholder. Foto: Neverdal skole

Av 1.-4. klasse ved Neverdal skole i Meløy i Nordland. Vinner av Naturfagprisen i Årets Nysgjerrigper 2013.

Dette lurer jeg på

33 elever går på småskoletrinnet ved Neverdal skole. De har regelmessige timer der alle er samlet, og har lyst til å få en plante til å overleve i en tett flaske i mange år. De har hørt andre som har fått det til, og skaffer seg en stor flaske.

Hvorfor er det slik?

Gutter rundt glasskolben (Hovedtekstbilde)Planten studeres med jevne mellomrom.
Foto: Neverdal skole

Elevene tror de må ha vann i flasken slik at jorden er fuktig. De tror at de må ha lamper utenfor for å gi nok lys, og næring og kjemikalier oppi flasken. Blomsten vil de la leve ute først slik at den får masse frisk luft før den skal stenges inne.

De ønsker dessuten å ha noen frø oppi for å se om disse vil vokse. Tre mark vil de sette i jorda og kanskje en sommerfugl. Flasken må være helt ren, og de er usikker på om de trenger en plante som trenger mye eller lite vann.

Plan for undersøkelsen

Kanskje de på gartneriet kan gi råd om hvilken type plante de bør bruke? Eirik kan også spørre mammaen sin som jobber på blomsterbutikk. 

Hente opplysninger

Gartner på besøk (Hovedtekstbilde)En gartner kommer på besøk for å snakke om planter.
Foto: Neverdal skole

Det er ingen av foreldrene som kan hjelpe, de inviterer derfor Monica fra gartneriet til å komme på besøk på skolen. Barna får alle stilt spørsmålene de lurer på. Hun sier at kaktus ikke er den lureste planten å velge fordi den holder for godt på vannet. Meitemark er bra, og det går også an å plante noen frø, forteller hun elevene. Hun råder dem til å velge én plante, og til å bruke en blank beholder. Beholderen bør ha et tett glass med silikonpakning over. En blomst med tykke blader vil passe best, for eksempel en gullranke. Monica råder dem også til å ta litt lecakuler i bunnen av krukken sammen med jorda. Planten bør de sette i vinduslys om vinteren. Det kan være lurt å gi den litt blått lys også.

Elevene setter opp budsjett over hva de trenger til forsøket. Så går de i gang og tar med seg rådene de har fått. De planter to planter og følger jevnlig med på hva som skjer inne i flasken. Men etter noen uker, dør plantene. De registrerer også mugg på innsiden.

Plante i glasskolbe som har kollapset (Hovedtekstbilde)Den siste planten kollapser, men elevene gir ikke opp. De bruker det de har lært i et nytt forsøk med en ny plante.
Foto: Neverdal skole

Dette har jeg funnet ut

Når plantene dør, kontakter de gartner Monica på nytt. Hun tror plantene har dødd av en kombinasjon av for mye sol og for mye dugg og fukt i glasset. Elevene går dermed i gang med et nytt forsøk der de sikrer seg flere mark, maur og passe med sol. Når tiden er kommet for å sende inn Nysgjerrigper-rapporten, lever den nye planten godt. Bare tiden vil vise hvordan plantene får det i det nye miljøet.

Les hele forskningsrapporten her (pdf).