Forskere oppdaget øy som ikke finnes

Mange drømmer om å finne en øde øy som ingen vet om. Forskere på tokt i Stillehavet gjorde det motsatte. De oppdaget at en øy som har vært på kartet i over hundre år, faktisk ikke finnes!

øde øy Australske forskere har blitt u-oppdagere av en øy som sto på mange kart. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Øya Sandy Island var tegnet inn på flere sjøkart i det sørlige Stillehavet, mellom Australia og øygruppa Ny-Caledonia. Den skulle være 25 kilometer lang og 5 kilometer bred.

Kartet stemte ikke

I oktober 2012 var en gruppe australske forskere på tokt i Stillehavet. Da de kom dit Sandy Island skulle være, ble de mistenksomme. Navigasjonskartene på skipet viste nemlig en dybde på 1400 meter der Google Earth og andre kart viste at det skulle ligge en øy. Forskerne fant bare blått hav så langt øyet kunne se. De hadde altså u-oppdaget en hel øy!

Oppdaget i 1876

Sandy Island ble første gang tegnet inn på et britisk sjøkart i 1908, etter at mannskapet på hvalskuta Velocity rapporterte å ha oppdaget øya i 1876. Fordi senere ekspedisjoner ikke kunne finne den igjen, ble Sandy Island egentlig fjernet fra offisielle kart på 1970-tallet. Men noe gikk galt, for på mystisk vis snek den ikke-eksisterende øya seg inn på kartene igjen. Nå blir den kanskje fjernet en gang for alle.

Motorvei for pimpstein

Hvis Sandy Island aldri har eksistert, hva var det da folkene på hvalskuta så i 1876? Forskerne har en hypotese. De tror øya kan ha vært en stor klump av flytende pimpstein fra undervannsvulkaner. Pimpstein har luftbobler inni seg og flyter på vannet, og vind og havstrømmer fører steinen med seg over lange avstander. Akkurat der Sandy Island skulle ligge, er det nærmest en motorvei for pimpstein på vei mot Australia. Kanskje var det rett og slett stor trafikk på pimpsteinsveien da hvalskuta kom forbi.

Sandy Island

På dette kartet fra 1908 er Sandy Island tegnet inn. Foto: Auckland Museum

Kilde: Forskning.no og livescience.com