Fossil med kjendisnavn

En forsker har oppdaget et 505 millioner år gammelt fossil og kalt det opp etter filmstjernen Johnny Depp.

Kootenichela deppi Slik kan Kootenichela deppi ha sett ut. Det var de sakseaktige kørne som gjorde at den ble oppkalt etter Johnny Depp.Illustrasjon: David Legg

Fossilet har vært et lite rovdyr med gripearmer og noen helt spesielle, sakseliknende klør. Det var klørne som fikk forskeren David Legg til å tenke på Johnny Depp. I filmen Edward Saksehånd spiller nemlig den berømte skuespilleren en skapning med skarpe metallsakser som hender. Forskeren grep sjansen til å hedre sin favorittskuespiller, og dermed fikk fossilet navnet Kootenichela deppi.

Ledd-delt kropp og store øyne

Kootenichela deppi levde utenfor kysten av British Columbia i Canada, i tidsperioden kambrium. Dyret var fire centimeter langt og hadde en ledd-delt kropp. Kootenichela deppi kunne svømme lite grann, men pilte ellers for det meste rundt på havbunnen på sine tusenbeinaktige bein. De store øynene var plassert på bevegelige stilker, noe som gjorde det lettere for Kootenichela deppi å finne mat.

Et lite dyr med stor familie

Første del av navnet er navnet på den slekten dyret tilhører, mens siste del – deppi –er selve artsnavnet. I slekten finner vi i dag både edderkopper, skorpioner, insekter og krepsdyr. Det lille dyret med Edward Saksehånd-klørne har et enormt familietre og nesten ufattelig mange etterkommere!

Kilde: imperial.ac.uk, Forskning.no