Vemmelige virus

Virus kan bare leve ved å kapre cellene til andre skapninger. Det er de til gjengjeld farlig gode til.

Forkjølelsesvirus, mikroskopbilde (Ingressbilde) Forkjølelsesvirus irriterer slimhinna i nesen slik at den begynner å lage en hel masse snørr og guffe. Ørsmå virus av nys og host svever rundt i luften mens de venter på at noen skal puste dem inn. Foto: Shutterstock

Virus er underlige greier. De kan verken spise, røre seg eller formere seg på egenhånd. Når de er alene, oppfører de seg ikke som et levende vesen i det hele tatt. De bare ligger der som små kuler eller bokser. Men på innsiden hviler en hemmelighet: arvestoff. Inni hvert virus ligger hele oppskriften på nettopp dette viruset.

Kaprer celler

Når viruset kommer i kontakt med en levende skapning som det kan angripe, huker det seg fast til en av offerets celler. Så stikker viruset hull i cellen og sprøyter inn oppskriften sin. Snart tar virus-arvestoffet over kontrollen, og forvandler den stakkars cellen til en fabrikk som lager hauger av nye virus. Når cellen til slutt er stappfull, sprekker den. Og dermed er en hel skokk nylagde virus klare til å kapre flere celler.

Klikk her for å se en tegneserien "Virus i arbeid", som viser virusets utspekulerte arbeidsmetoder.

Det fins millioner av ulike arter virus. Mange av dem angriper bakterier, planter eller dyr. Og noen kaprer celler i menneskekroppen. Det kan gjøre oss syke. Forkjølelser, vannkopper og omgangssyke skyldes nettopp slike virusangrep.

Hiv-virus, mikroskopbilde (Hovedtekstbilde)Hiv-viruset rammer immunforsvaret og kan føre til den dødelige sykdommen AIDS. Forskere oppdaget viruset 5. juni 1981. I dag er mellom 40 og 50 millioner mennesker over hele verden rammet, over halvparten av dem i Afrika.
Foto: Shutterstock

Vanskelig virusliv

Livet føles ikke særlig lett når omgangssykevirus har slått seg til i magen din. Eller når forkjølelsesvirus herjer i halsen. Men det er i grunnen ikke så lett å være virus heller. Snart har forsvarsverket i kroppen din skjønt hva som skjer, og setter i gang et knusende motangrep.

Virusenes eneste sjanse er å komme seg over til en ny menneskekropp. Men de kan jo verken svømme eller krype. Så hvordan skal de komme seg ut av deg og inn i en ny person? Ulike virus har utviklet noen veldig smarte triks for å klare dette.

Host og nys

Du tror vel ikke det er en tilfeldighet at forkjølelsesvirusene setter seg nettopp i nesen og halsen? De kiler og irriterer slimhinnen i nesen slik at den begynner å lage en hel masse snørr og guffe. Og så skjer det uunngåelige: Aaa … aaaaah … aaaaaaaaaaatsjooo!

Nys og host blåser ut skyer av ørsmå dråper fulle av nye virus som svever rundt i luften. Så er det bare å vente til noen puster inn nettopp en av disse dråpene.

Svineinfluensavirus, mikroskopbilde (Hovedtekstbilde)Svineinfluensaviruset kan føre til dødelig sykdom hos griser. Viruset sprer seg normalt ikke til mennesker, men det hender. Sist gang var i 2009 da det rammet mennesker over hele verden. Det førte til at innbyggerne i mange land ble anbefalt å vaksinere seg.
Foto: Shutterstock

Spy og bæsj

Da er det verre for omgangssykevirusene. Omgangssykevirusene må først komme seg ut fra magen din, og så inn i magen til et annet menneske. Det er ikke så lett. Men virusene har noen ekle triks på lager: oppkast og diaré.

Når du har omgangssyke, vil magen og særlig tarmene dine snart kry av nye virus. Da er det en fordel for kroppen din å tømme dem ut med spy og bæsj. Men det er minst like bra for virusene. De kommer seg jo ut!

Ti virus er nok!

Diaré er temmelig sølete. Snart kommer noen dråper på avveie. I en stor dråpe diaré kan det være flere millioner virus, og noen av dem kan lett havne på fingrene til pappaen din eller søstera di. Hvis de ikke vasker hendene grundig før de spiser, er det gjort. Dersom bare ti til 100 virus kommer inn i kroppen deres, kan de bli syke. I tillegg tåler omgangssykevirusene ekstremt mye. De kan ligge og slenge i huset i ukesvis før de dør, og klarer fint en omgang på 40 grader i vaskemaskinen.Illustrasjon av virus (rabies) (Hovedtekstbilde)Foto: /Ill.: Melkeveien designkontor

Sluest av alle

Men det slueste viruset av alle er nok rabies-viruset, som kan smitte både dyr og mennesker. Det får kroppen til å skille ut hauger av virus i spyttet. Så lurer det seg inn i hjernen på offeret sitt, og gir det skikkelig lyst til å bite noen.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 1-13