Larve spiser gift for å overleve

Det er farlig å være liten. De fleste larver og småkryp skjuler seg i kamuflasjedrakter og på gjemmesteder for ikke å ende i magen til en glupsk jeger. Men ikke karminspinnerlarven.

04. mar 2013 06:00
Karmspinnerlarve og gul blomst (Ingressbilde) Karmspinnerlarven propper seg full av gift for å unngå å bli spist. Foto: Shutterstock

Karmspinnerlarven lever i Europa og Asia. Den dingler i toppen av en blomst og sprader fryktløst med de gule og sorte stripene sine. Og det får den gjøre i fred. Det er fordi karminspinnerlarven er så usmakelig og giftig at ingen er interessert i å spise den.

Spiser giftig plante

Den lille larven har nemlig utviklet et veldig spesielt triks: Den hiver innpå med planten landøyde, som er proppfull av stoffer som blir til gift i magen på den som spiser den. Men karminspinnerlarven er like frisk. Den lager nemlig et annet stoff som hindrer at giften virker på den selv. Dermed kan larvekroppen samle opp massevis av gift uten problemer.

Ganske nylig fant forskerne ut noe overraskende. Et annet sted på kloden, i Afrika, har en gresshoppe funnet opp nøyaktig det samme trikset. Tenk at to arter har klart å utvikle et så snedig knep, helt uavhengig av hverandre!

Publisert i Nysgjerrigper nr. 1-13