Bakterier er miljøvennlige vaskehjelper

Olje som lekker ut i havet, gjør fisken syk og skader fugler og andre dyr som lever i strandkanten. Det kan ta opptil flere år å rydde opp i slikt søl. Men denne jobben kan naturen gjøre selv - veldig raskt.

26. apr 2013 05:00
Bilde tatt gjennom mikroskop som viser bakterier som spiser olje (Ingressbilde) Dette bildet er tatt gjennom et spesielt mikroskop. Bakteriene har rød farge, og "tomrommet" er en bitte liten oljedråpe. Bakteriene setter seg på dråpene og lager såpestoffer for å gjøre det lettere å rive biter av oljen som de kan spise. FOTO: CHRISTER FJELD/UMB

Og gjett hvem som er de store ryddeheltene? Utrolig nok er det små bakterier.

Spiser olje

- Mange bakterier synes nemlig at olje er skikkelig snadder, forteller Christer Fjeld. Han er forsker ved Universitetet for miljø- og biovitenskap. Men det er ikke så enkelt som en kan tro, for olje er kraftig kost for små bakterier. Derfor må de tilberede oljemåltidet sitt ved å dele det opp i mindre stykker. Det gjør disse bakteriene ved å lage såpestoffer som heter surfaktanter.

Dette såpestoffet fungerer på samme måte som når vi drypper noen dråper med Zalo i fettete vann. Da får oljedråpene større overflate og forsvinner raskere. Med slike bakterier går det raskere å rydde opp etter store oljekatastrofer uten å bruke giftige kjemikaler. Så bakteriene er noen miljøvennlige vaskehjelper.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 1-13