Bonden kan sette grenser for sauen med elektroniske halsbånd

En ny oppfinnelse skal holde orden på saueflokken. Oppfinnelsen er norsk, og atpåtil usynlig!

Tre sauer på gress (Ingressbilde) Sauer som bruker GPS-halsbånd skal lære hvilke områder de skal holde seg unna. Foto: Shutterstock

Det er ikke lett å få en saueflokk til å gjøre som du vil. Sauene skjønner jo ikke hva du sier til dem. For å holde sauene unna åkre, veier og jernbanelinjer må man bruke gjerder eller gjetere. Det er både dyrt og tungvint. Tenk så mye enklere det hadde vært om man kunne lære sauene hvilke områder de skal holde seg unna! Det er ideen bak den norske oppfinnelsen NoFence.

Elektronisk halsbånd

Hver sau får på seg et elektronisk halsbånd. En innebygd GPS-mottaker vet nøyaktig hvor sauen er. Bonden kan programmere inn hvilke områder sauene må ligge unna. Hvis en sau kommer for nær en av de usynlige grensene, gir halsbåndet et advarende lydsignal. Hvis sauen fortsetter, får den et lite elektrisk støt. Etter å ha fått støt et par ganger lærer sauen seg at når den hører lydsignalet, er det på tide å snu.

Tester trivsel

Nå vil forskerne vite mer om hvordan dyrene trives med de nye halsbåndene. De vil blant annet finne ut om sauene blir stresset av lydsignalene og de elektriske støtene. Hvis ikke, kan det usynlige gjerdet gjøre hverdagen bedre for både mennesker og dyr.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 1-13