En ørken av muligheter

Jo flere mennesker vi blir her på jorda, desto mer trenger vi. Mer ferskvann, mer mat og mer energi. Sol, saltvann og ørken har vi derimot mer enn nok av. Hadde det ikke vært fint om vi kunne bruke det vi har mye av, til å lage det vi trenger mer av?

Speil og drivhus i ørkenen, Sahara forest project (Ingressbilde) I ørkenen i Qatar skal det bygges solkraftverk og saltvannsdrivhus. Foto: Sahara Forest Project

Sahara Forest Project vil bruke solkraftverk og saltvannsdrivhus til å hente energi og mat fra ørkenen i Qatar. Norge er med på arbeidet. I ørkenen er det god plass til å bygge både drivhus og kraftverk. Og sol er det masse av! Sola skal brukes til å lage elektrisk strøm. Digre speil samler solstrålene og varmer opp en væske til den fordamper. Dampen driver en turbin som lager strøm. Helt uten å forurense.

Digre drivhus

Kart med Qatar sirklet inn (Hovedtekstbilde)Norge er med på å bygge et solkraftverk og saltvannsdrivhus i ørkenen i Qatar.
Foto: /Ill.: Melkeveien designkontor

For å fungere som det skal, må solkraftverket kjøles ned. Til det trengs det vann. Og vann er det lite av i ørkenen. Heldigvis ligger Qatar på en halvøy, og i havet er det nok av saltvann som kan fraktes inn i ørkenen gjennom et langt rør.

Sjøvannet skal ikke bare kjøle ned solkraftverket. Fra kraftverket pumpes vannet videre til digre drivhus. I enden av hvert drivhus er det tykke papp-plater med hull i. Det renner hele tiden saltvann over platene. Store vifter trekker varm og tørr ørkenluft inn gjennom platene. Da fordamper mye av vannet. Men ikke saltet. Vanndampen gjør lufta i drivhuset kaldere og fuktigere, og når ørkennatten senker seg, blir dampen til vann igjen. Ferskvann. Og med nok ferskvann kan det faktisk gå an å dyrke grønnsaker midt ute i ørkenen.

Vokser ute

Ikke alt vannet fordamper inne i drivhusene. Saltvannet som er igjen, pumpes videre til lange vegger ute i ørkenen. Disse veggene står i rader, nesten som hekker i en hage. Når vann fordamper fra "hekkene", blir luften mellom dem kjøligere og fuktigere. Nesten som inne i drivhusene. Dermed blir det mulig å dyrke planter utendørs også.

Salt i maten

Fortsatt har ikke alt vannet fordampet. Men det vannet som er igjen, er veldig salt. Når dette supersaltvannet fordamper, blir det bare salt igjen. Saltet kan brukes både i mat og til andre ting.

Solkraftverk og saltvannsdrivhus i ørkenen i Qatar

Digre speil samler solstråler som gir energi til anlegget. Inni i saltvannsdrivhuset kan planter vokse. I midten vokser planter også utendørs mellom svære, fuktige vegger som gir vann og damp til plantene. Litt saltvann blir til overs fra drivhuset. Det er veldig salt vann. Ute i sola i ørkenen fordamper det til rent salt. Saltet kan blant annet brukes til mat. Foto: SAHARA FOREST PROJECT

Publisert i Nysgjerrigper nr. 1-13