Forsker har lagd diamantskattekart

En forsker ved Universitetet i Oslo har funnet ut hvor diamantene er i verden og har lagd et skattekart. Han mener også at det fins diamanter i Norge, men at ingen har sett godt nok etter!

Diamant (Ingressbilde) Diamanter fins på noen spesielle steder på jorda der det har vært store og superdype vulkaner. En diamant må sprute opp gjennom vulkanen i nesten 100 kilometer i timen, ellers blir den ødelagt. Foto: Shutterstock

Flaks gjorde at professor Trond Torsvik avslørte diamantenes hemmelighet. Trond er egentlig vulkanforsker. Mens han studerte vulkaner, forsto han at alle diamanter må ha sprutet opp gjennom en vulkan. I en fart på mellom 50 og 100 kilometer i timen.

Hardeste som fins

Diamant er det hardeste stoffet som fins naturlig. For at en diamant skal bli lagd, må grunnstoffet karbon bli presset fryktelig hardt sammen. Trond og forskerkollegene hans vet at det bare kan skje nesten 200 kilometer nede i bakken.

Derfra blir diamantene brakt opp til jordas overflate ved hjelp av varme eller flytende magma. Varmen og magmaen kommer fra nesten 3000 kilometer nede i bakken. Det har vulkanforskeren funnet ut.

Dype vulkaner

Vulkaner er det flest av der jordskorpa er tynn. Men det har også vært noen dype og gamle vulkaner der jordskorpa er tykk. For eksempel i Norge.

- Tykk jordskorpe og dype vulkaner er det jeg har lett etter. Det er der diamantene er, forteller Trond. Han avslører for oss at han nå har lagd sitt eget diamantskattekart.

- I Norge kan du ganske sikkert finne diamanter, men ingen har sett godt etter. I nabolandet vårt Finland er det funnet flere diamanter.

Fra diamant til blyant

For at en diamant ikke skal bli ødelagt på veien opp gjennom den superdype vulkanen, må turen gå fryktelig fort. Tar reisen på 200 kilometer mer enn tre timer, blir diamanten ødelagt. Da er den omgjort til grafitt. Grafitt er det samme mineralet som er i spissen på blyanten din.

Mange store selskaper på jakt etter diamanter har spurt Trond om han vil samarbeide med dem. Trond har sagt ja, men på én betingelse: at alle andre også kan få vite det han vet. Da har diamantleterne sagt nei. De vil ikke dele hemmelighetene sine.

Professorens diamantskattekart

Professorens diamantskattekart

Professoren tror det ganske sikkert fins diamanter i Norge. Noen må bare se godt nok etter! Illustrasjon: Melkeveien designkontor

Den forsvunne diamanten

Her skal du få vite en hemmelighet til om diamanter: De er ikke sjeldne. Det er bare noe veldig mange tror. Det er egentlig veldig mye diamanter i verden, forteller vulkanforsker Trond Torsvik. Dersom man hadde tatt fram og solgt alle diamantene som noen har gjemt et eller annet sted, ville ikke diamanter ha blitt verd mer enn papir, mener han.

Men fordi noen tjener mye penger på at du og jeg og de aller fleste andre tror at diamanter er fryktelig sjeldne, så blir diamanter lagt i hemmelige lagre. - Jeg synes det hadde vært spennende om noen kunne finne ut mer om dette, sier Trond.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 1-13