Verdens største primtall er funnet

Matematikere jakter på stadig større primtall. Det nye funnet er så stort at det nesten ikke er til å fatte!

01. mar 2013 07:00
Tall og forstørrelsesglass (Ingressbilde) Matematikere leter stadig etter flere primtall. Foto: Colourbox

La oss begynne med hva et primtall egentlig er. Et primtall er et tall som bare kan deles på 1 og seg selv. 2 er dermed primtall, det samme er 3. Men 4 er ikke et primtall, siden det kan deles både på 1, 2 og seg selv. 5 er igjen et primtall, men ikke 6.

Allerede i det gamle Hellas ble matematikere fascinert av primtall. Matematikeren Evklid klarte å bevise at det finnes uendelig mange primtall. Men forskere har ennå ikke klart å lage en formel som finner ut hvilke tall som er primtall. Derfor er det bare én måte å gjøre dette på: prøve og feile.

Og til dette trenger matematikerne datamaskiner. Mange datamaskiner. Verdens største primtall ble funnet ved hjelp av flere tusen datamaskiner. Når tallet først er funnet, må det bevises at tallet virkelig er et primtall. Til dette brukte én datamaskin 39 dager.

Sikre koder

Men hvorfor er forskerne så opptatt av å finne primtall? Jo, primtall er viktig i såkalt kryptering, som blant annet brukes når man logger inn i nettbanken. For å lage innloggingen så sikker som mulig, ganges store primtall sammen. Disse primtallene er valgt tilfeldig, og dette gjør det nesten umulig å knekke koden.

Tilbake til verdens største primtall. Vi kan dessverre ikke skrive hele tallet her. Det har nemlig over 17 millioner siffer! Skulle du skrive alle tallene i dette tallet ved siden av hverandre, blir det over 50 kilometer med tall. 

Visste du at...?

Det eneste partallet som også er et primtall, er 2. 

Her kan du lese mer om primtall og tallteori.