Mann ble rik på hvalspy

En nysgjerrigper i England fant en klump med hvalspy på stranden. Nå vil et fransk selskap betale 370 000 kroner for den stinkende klumpen og bruke den i parfyme.

spermhval (Ingressbilde) Får du tak i oppkast fra spermhvalen, kan du bli rik! Foto: Shutterstock

Da mannen gikk en spasertur på stranden sammen med hunden, snuste hunden ivrig på noe som så ut som en steinklump. Mannen lurte fælt på hva det var, men lot klumpen bli igjen. Vel hjemme søkte han på Internett og fant ut at det var hval-oppkast de hadde funnet. Han kastet seg i bilen, kjørte tilbake til stranda og tok med seg den stinkende klumpen. Bra for han at nysgjerrigheten tok overhånd! Hvalspy, eller ambra, er nemlig veldig mye verdt.

Parfyme med oppkast

ambraAmbra gjør parfymen ekstra god.
Foto: Wikimedia Commons/Peter Kaminski
Det har seg sånn at ambra i århundrer er blitt brukt i parfyme. Det får parfymeduften til å sitte bedre på huden. Ambra er et sekret som kommer fra tarmen til spermhvalen. Hvis klumpene med ambra blir for store til å passere gjennom haiens fordøyelsessystem, kommer de ut som oppkast. Nå for tiden brukes mest syntetiske stoffer istedenfor ambra, men ekte ambra brukes fortsatt i noen parfymer. Derfor vil parfymeselskapene gjerne kjøpe spyklumpen. Et fransk selskap er villig til å betale hele 370 000 kroner for den. Det lønner seg å være nysgjerrig!  

Kilder: nrk.no, Wikipedia