Reinsdyr får blå øyne til jul

Rudolf er en snodig fyr. Ikke bare er han rød på nesen, han skifter faktisk øyenfarge også. Reinsdyrets gyllengule øyne blir dyp blå til jul.

rein Reinsdyr skifter øyenfarge for å tilpasse seg skiftende lysforhold i nord. Foto: Shutterstock

Arktisk rein lever langt mot nord, der det om vinteren er stummende mørkt i flere måneder, og om sommeren sol døgnet rundt. Dette er ekstremt utfordrende for synet. Nå har forskere i Tromsø funnet ut at reinsdyrene har et triks for å løse dette. Reinsdyr skifter øyenfarge fra gyllent om sommeren til blå om vinteren. Rudolf får altså blå øyne til jul!

Lysforsterker i øyet

Du har kanskje sett at en katts øyne gløder hvis man lyser på dem i mørket? Det er fordi katter, og mange andre dyr, har en lysreflekterende overflate bak netthinnen i øyet. Denne kalles tapetum ludicum og har som oppgave å reflektere lys tilbake til netthinnen. Det er denne lysforsterkeren som gjør at noen dyr ser så godt i mørket.

Blåøyd i mørketiden

Reinsdyrene har også tapetum ludicum, og det er her man finner det snodigste med julenissens trekkdyr. Om sommeren, når reinsdyrets øyne er gyllengule, sender den lysreflekterende hinnen lyset rett tilbake og ut igjen. Men når vinteren og mørketiden kommer, endres øyenfargen til dyp blå. I de blå vinterøynene spres lyset heller utover og rundt inne i øyet istedenfor å sendes direkte ut. Blåfargen gjør lysforsterkeren ekstra effektiv, og dermed ser reinen enda bedre i mørket. Julenissen og RudolfFoto: Colourbox

– Det er første gang noen har oppdaget at et pattedyr kan skifte farge på øynene, forteller forskerne. Med mindre julenissen har visst det lenge, da? Det kan jo ha vært de blå øynene, og ikke den røde nesa, som fikk nissen til å velge Rudolf?

Kilde: Storm.no, UiT Norges arktiske universitet