Juleeksperimenter

Mens du venter spent på at alt skal bli klart til den store kvelden, kan du prøve deg på et par eksperimenter.

234 snømann med stjerneskudd shutterstock_165925091.jpg Foto: Shutterstock

Det første eksperimentet kan du gjøre alene og hvor som helst, men stjerneskuddeksperimentet må gjøres utendørs og sammen med en voksen.  

En rød julegran?

234 tre20131220151542492.jpg (Hovedtekstbilde)Omtrent slik tegner du det røde juletreet.
Foto: Illustrasjon: Ester Mæland

Du trenger:

To hvite papirark
En rød og en grønn tusj
En klokke

Slik gjør du:

Tegn en helt rød julegran som er ca 7 cm høy på det ene arket. Tegn noen grønne kuler som henger fra ytterst på grenene. (Se tegningen)
Legg arket med tegningen ved siden av det blanke arket. Du må være i et rom med god belysning for at det skal fungere. Stirr hardt midt på julegranen i et helt minutt, så flytter du blikket raskt til det blanke arket. Nå vil du se en ny gran, men denne er grønn med røde kuler!

Hva skjer?

Det du ser kalles etterbilde. Når du stirrer lenge på den røde granen, blir øynenes sanseceller for rødt lys utslitte. Når du ser på det hvite papiret, ser du det hvite lyset, som består av alle farger, minus det røde lyset. Da blir granen grønn. Det tilsvarende skjer med de grønne kulene. Vi sier at rød og grønn er komplementærfarger. Kjenner du andre komplementærfarger?

Lag stjerneskudd

234 stålull shutterstock_87762943.jpg (Hovedtekstbilde)Stålull kan brukes til mer enn bare å vaske gryter.
Foto: Shutterstock
Du trenger:
Stålull (uten såpe)
Fyrstikker
En blomsterpinne (eller liknende)
Obs: Du må ha med deg en voksen når du gjør dette og dere må gjøre eksperimentet utendørs på snø, grus eller fuktig jord. Aller finest blir det om dere gjør det i mørket.

Slik gjør du:

Sett pinnen godt ned i snøen eller jorda så den står støtt. Klipp av ca 5 cm av stålullen og dra litt i den så den blir en luftig dott.
Heng stålullen på pinnen. Tenn fyrstikken og hold forsiktig inntil stålullen.

Hva skjer?

Ble du forundret over at jern kan brenne? Nesten alt rundt oss kan brenne om det er tilstrekkelig finfordelt. Siden jerntrådene er så tynne er det nok med varmen fra en fyrstikk for å få dem til å brenne.
Det er det samme som skjer i stjerneskuddene man kjøper. De inneholder små biter av jern som får det til å gnistre.

Eksperimentene er hentet fra boka "Kule eksperimenter" - distribuert gjennom regionale vitensentre - www.vitensenter.no

Les mer om juletradisjoner og eksperimenter

Lurer du på hvilken natt som er årets skumleste, hvorfor vi feirer Lucia-dagen eller hvordan Rudolf unngår å svette i hjel når han drar julenissens slede? Søk på "jul*" her på nysgjerrigper.no, så finner du masse spennende lesestoff og aktiviteter å fylle romjula med.