Et lysende eksperiment

I førjulstida tenner vi masse lys. Her er et eksperiment du kan gjøre neste gang du skal tenne lys.

stearinlys (Ingressbilde) Tenn lys! Veken trekker opp flytende stearin, som blir til en lettantennelig gass over lyset. Foto: Colourbox

I desember er det lys overalt. Det er lys i julegater og på juletrær, lysende stjerner i vinduene og Lucia har lys i håret. Levende lys brukes ikke så ofte som før til dette, og det er nok like greit når man tenker på brannfare. Stearinlys hører likevel gjerne med når vi skal kose oss litt ekstra. Kanskje dere har adventslysestake hjemme, eller kalenderlys som dere brenner litt for hver dag i desember? Neste gang dere skal tenne lys, kan du gjøre dette eksperiment sammen med en voksen.

Slik gjør du :

Tenn stearinlyset og la det brenne et par minutter. Tenn en fyrstikk. Blås ut lyset og hold så den tente fyrstikken 3-4 cm over veken, i røyken.

Da vil du se at lyset tennes igjen, uten at fyrstikken er borti veken.

Hva skjer?

Veken er gjennomtrukket med stearin. Når du varmer veken med en brennende fyrstikk, går stearinen over til en gass som brenner og fortsetter å varme veken. Når du blåser ut lyset, er veken fortsatt veldig varm en stund. Mens veken fortsatt er varm, blir en del av stearinen i veken til gass (røyken), som er lett antennelig.  

Lag en luftkanon

Har du lyst til å slukke lyset på en kul måte? Da kan du prøve med en luftkanon. Luftkanon-oppskriften finner du her.

Les mer om juletradisjoner og eksperimenter

Lurer du på hvilken natt som er årets skumleste, hvorfor vi feirer Lucia-dagen eller hvordan Rudolf unngår å svette i hjel når han drar julenissens slede? Eller vil du gjøre eksperimenter med julebaksten? Søk på "jul" her på nysgjerrigper.no, så finner du masse spennende lesestoff og aktiviteter å fylle tiden med mens du venter på juleferie.

Eksperimentet er hentet fra boka "Kule eksperimenter" - distribuert gjennom regionale vitensentre - www.vitensenter.no