Lever på 35 000 år gamle planterester

Du blir hva du spiser er det noe som heter. På Hardangervidda har forskere oppdaget at insekter har spist så gammel mat at de selv er blitt oldinger.

Hardangerjøkulen sett fra Hårteigen (Ingressbilde) Hardangerjøkulen sett fra Hårteigen. Foto: Wikimedia Commons/Berland

Under og ved kanten av isbreen på Hardangerjøkulen – midt på Hardangervidda, finnes det ingen levende planter. Likevel lever det en plantespisende fjærmygg her. Denne myggen spiser ikke planter, den spiser rester av planter som er opp mot 35 000 år gamle. 

Plantene vokste der i en periode hvor det ikke var is. Det var en pause i siste istid, før isen kom tilbake og dekket over hele området igjen. Siden har isen gått litt frem og tilbake, men matrestene ble liggende omtrent på samme sted og de siste hundreårene har de igjen ligget frosset inne i et stort kjøleskap av en isbre. Nå smelter den igjen og myggen kan finne maten.

Næringskjede

234 px Insektsamling_None_full.jpgI dette golde landskapet lever myggen av planterester som kan være opp til 35 000 år gamle.
Foto: Sigmund Hågvar
Det er to forskere ved Universitetet for miljø og biovitenskap på Ås som har oppdaget myggen med den underlige dietten. Det startet med at de undersøkte noen andre insekter som er rovdyr i dette området. De trodde først at disse levde av døde insekter som kom blåsende inn over vidda, men så fant de fjærmygg i smeltevannsdammene ved breen, og oppdaget at det var den som var hovedmatkilden for billene og edderkoppene på Hardangerjøkulen.  

Eldgamle insekter

Når de så begynte å studere myggen fikk de seg en stor overraskelse. For å finne ut hvor gammelt organisk materiale er kan man bruke karbondatering. Det er en metode hvor man sjekker hvor mye av den kjemiske forbindelsen 14C som finnes i dyret. Mengden går nemlig nedover med tiden etter at det har dødd. Men det rare var at den myggen som summet over dammen i fjor sommer og som bare hadde levd det året, så ut til å være død for over 1000 år siden. Billene som lever av myggen, hadde så lite 14C  i seg at de så ut til å ha vært døde i 500 og 600 år, eller at de hadde levd så lenge.

Metoden for datering var altså ikke helt vanntett. Forklaringen er at disse insektene har spist så mye og så gammel mat at de selv raskt ble "eldre". Men siden mygg uansett har korte liv, ser det ikke ut til at den gamle maten er usunn for dem.

Nå håper de to biologene på å kunne forske videre sammen med fysikere og kjemikere og finne ut nøyaktig hva insekt-gamlingene spiser.

Kilde: forskning.no