Urmonster hadde supersyn

Hadde du levd for 500 millioner år siden, kunne du møtt et rekeliknende rovdyr med 16 000 øyne på svømmeturen!

Urmonsteret Anomalocaris  (Ingressbilde) Dette meterlange, rekelignende dyret svømte rundt for 500 millioner år siden. Foto: SCIENCE PHOTO LIBRARY/NTB SCANPIX

Rovdyret Anomalocaris er jammen ikke noe man ville ønsket å møte på badestranden. Det målte over én meter og minnet litt om ei reke. Men ut fra ansiktet stakk to takkete armer og to øyne på stilk. Heldigvis må du svimlende 500 millioner år tilbake i tid for å treffe på monsterreken. På det tidspunktet var Anomalocaris antakeligvis det største rovdyret i havet.

Fossil

Nylig dukket det opp et fossil som forteller forskerne noe helt nytt om det gamle dyret: Anomalocaris hadde fasettøyne - akkurat som fluer og øyenstikkere. Ved første blikk kan det se ut som om slike insekter har to øyne. Men i virkeligheten har de hundrevis eller tusenvis. Alle de ørsmå øynene er satt sammen i to svære øyeklumper. Til sammen lager alle øynene i klumpen ett bilde.

16 000 småøyne

Fossilet av Anomalocaris viser at dyret hadde minst 16 000 småøyne i hver øyeklump! Det betyr at urmonsteret må ha hatt sett minst like godt som de mest skarpsynte insektene i dag. Og at fasettøynene ble oppfunnet veldig tidlig i historien.

Publiert i Nysgjerrigper nr. 3-13