Ren energi fra skittent vann

Forskere regner med at tre prosent av all strømmen som brukes i USA går til å rense vann. Men tenk om det var omvendt! Nå er forskerne på sporet av en metode som kan bruke det skitne vannet til å lage energi.

23. sep 2013 05:00
Illustrasjon av bakterie som drikker skittent vann (Ingressbilde) Bakterier kan rense skittent vann. Ill.: Melkeveien.no

Vi mennesker bruker utrolig mye vann - når vi dusjer, vasker klær, lager mat og går på do. Etter bruk må alt det skitne vannet renses.
Til det trengs det mye energi.

Løsningen på det store energiproblemet er bitte liten. Det dreier seg nemlig om en bakterie. En helt spesiell bakterie, som elsker sukker, matrester, skitt og lort. Forskerne sender det skitne vannet gjennom noen små bokser fulle av bakterier. Bakteriene spiser opp skitten og renser vannet.

Brenselceller

"Bakterieboksene" kalles brenselceller. Disse bruker det skitne vannet som brennstoff for å lage energi. Nesten som et slags batteri. Når bakteriene fordøyer maten, lager de nemlig strøm. Av 13 liter vann kan bakteriene lage nok strøm til en vanlig lyspære.

Bakterier kan rense skittent vann

Illustrasjon: Melkeveien.no

Kraftverk?

Foreløpig har forskerne bare testet de nye brenselcellene i et laboratorium. Nå vil de prøve dem i en fabrikk eller i et ordentlig renseverk. Hvis alt går etter planen, kan de lage mye mer strøm enn renseverkene trenger. Kanskje kan fremtidens renseverk også fungere som kraftverk?

Publisert i Nysgjerrigper nr. 3-13