Blodårer kan lukte

Bruker du nesa til å lukte med, sier du? Du kunne faktisk ha brukt nyrene, eller musklene, ja, til og med blodårene dine.

Blodårer (Ingressbilde) Det fins lukteceller i blodårene dine. Foto: Shutterstock

I nesen sitter ørsmå celler som kan kjenne lukter. Og i munnen fins celler som kan smake. Men i de siste årene har forskerne funnet ut noe temmelig skrullete: Slike lukteceller og smaksceller fins mange andre steder i kroppen også.

Lungene dine kan kjenne smaker som er bitre, og ryggraden kan oppdage surt. Musklene og nyrene dine kan oppfatte ulike lukter. Og nå har forskerne funnet lukteceller enda et sted i kroppen – i blodårene!

Blodårene kan lukte bakteriebeskjeder

Blodårene i hjertet, huden og de store musklene er fulle av en bestemt type lukteceller. Men hva i all verden er det de lukter? Etter å ha gjort mange tester fant forskerne ut noe mystisk: Luktecellene i blodårene kan lukte beskjeder fra bakterier.

Bakterier og blodårer snakker sammen

I tarmene våre lever det nemlig hauger av bakterier. De lager stoffer som siver igjennom veggene i tarmen og inn i blodet. Det er nettopp slike stoffer luktecellene i blodårene kan kjenne. På den måten kan bakteriene i tarmen faktisk snakke med blodårene. Nå arbeider forskerne videre for å finne ut hva bakteriene har på hjertet.

Publisert i Nysgjerrigper 3-13