Alger blir solceller

Alger er verdensmestre i å utnytte energien fra sola. Det skjer gjennom fotosyntese. I tillegg fins alger i kjempemengder i sjøen. Dette har gjort at forskere ved NTNU i Trondheim vil bruke dem til å lage fremtidens solceller.

kieselalge (Ingressbilde) Kieselalger har et glassliknende skall som gjør dem spesielt gode til å utnytte energien fra sola. Foto: Sintef Fiskeri og havbruk/Johanne Arff/Karl Tangen

Kieselalger har et helt spesielt skall. Skallet gjør algene gode til å utnytte solstrålene. Skallet likner på glass og har et komplisert mønster. Mønsteret fører alle strålene innover i algen, slik at ingenting av energien "spretter" ut av den. En vanlig solcelle klarer bare å fange en tredel av solenergien som treffer den. 

Dyrker alger

Nå jobber forskerne med å dyrke fram disse algene i laboratoriet. En viktig oppgave er å finne ut hva slags mat algene trenger for å vokse og danne nok skall. Når forskerne har klart det, kan algene bli råstoff til verdens mest effektive solceller. Forskerne tror at vi har slike solceller om ti år.

Fotosyntese

Ordet fotosyntese betyr "å bygge med lys". Og det er akkurat det planter gjør for å vokse. Når en plantecelle treffes av lys og har tilgang på luft og vann, setter den i gang en kjemisk fabrikk inne i cellen. Denne fabrikken omdanner energien i lyset til druesukker og oksygen. Sukkeret bruker planten til å vokse – mens oksygenet går ut i luften.

Publisert i Nysgjerrigper 3-13