Rørt til tårer av unge forskere

Et prosjekt om mobilbruk blant elever i ungdomsskolen vant førsteprisen i Konkurransen Unge Forskere. En engasjert Kunnskapsminister delte ut prisene, og var så imponert at hun felte en tåre.

24. apr 2013 06:00
Ramya Devulapalli, vinner i konkurransen unge forskere Ramya Devulapalli forsket på mobilbruk og vant førstepris i Konkurransen Unge Forskere. Foto: Thomas Keilman

Salen på Historisk museum var fullsatt 20. april, da 24 unge forskere ble belønnet for innsatsen sin under Konkurransen Unge Forskere 2013. I klassen for ungdomsskolen var det et prosjekt om mobilbruk på skolen som stakk av med førsteprisen.

Mobilbruk virker distraherende på skolearbeid

Konkurransen Unge Forskere

forskningskonkurranse for ungdom mellom 13 og 21 år som arrangeres av Proscientia hvert år.

Ramya Devulapalli fra Hov ungdomsskole i Buskerud kartla bruken av smart-telefoner på sosiale medier, i skoletiden blant ungdom, og hvordan dette påvirker skolearbeidet. Ramya fant blant annet ut at bruken av telefonene virker distraherende på skolearbeidet og nedsetter konsentrasjonen i timene!

Juryen mente at det er viktig å formidle resultatene, siden det ikke er mange som har gjort slike undersøkelser som Ramya. Kanskje førsteprisen i Konkurransen Unge Forskere hjelper til, slik at flere finner ut om det?

Søvn og salt fra Ski

Linn Jeanett Solvang, vinner i konkurransen unge forskere (Hovedtekstbilde)En undersøkelse om søvnvaner sikret Linn Jeanett Solvang andrepris.
Foto: Thomas Keilman, Forskningsrådet

Ski ungdomsskole gjør det alltid sterkt i Konkurransen Unge Forskere, og i år stakk de av med annen- og tredjeprisen.

Linn Jeanett Solvang hadde undersøkt sovevanene til elevene på skolen. Hun lurer blant annet på om 7 timer søvn er nok, og om voksne og barn har forskjellige søvnbehov. Linns undersøkelser viser at gutter i 10. klasse sover alt for lite, og at 7 timer søvn er bra.

15-åringene Kristoffer Soot og Lars Marius Søvik forsket på vannkvaliteten i Assurtjernet, som de tror er dårlig på grunn av utslipp av E6. De tror også at det ikke er dyreliv i vannet grunnet denne forurensningen. Til deres store overraskelse viser observasjonene både at vannkvaliteten er mye bedre enn forventet, og at det finnes dyr i tjernet!

Akustikk, arabisk vår og Arendalsdialekt vant også

I klassen for naturvitenskap og teknologi og klassen for humanistiske fag vant prosjekter om akustikk, arabisk vår og arendalsdialekten. Alt om disse prosjektene kan du lese på nettsida til Proscientia: www.proscientia.no

Kristoffer Soot og Lars Marius Søvik

Kristoffer Soot og Lars Marius Søvik fikk tredjepris for forskning på vannkvaliteten i Assurtjernet. Foto: Thomas Keilman, Forskningsrådet.