Smørblomsten har speil

15. jul 2013 06:00

Smørblomst Smørblomsten, eller engsoleie, som den egentlig heter, har celler som virker som et speil for sollyset. Foto: Shutterstock

Noen holder en smørblomst opp til haken din, og spør: - Liker du smør? Det gjør du, siden huden på haken din blir gul av et lysskinn som kommer fra smørblomsten.

Da engelske forskere så etter i et mikroskop, oppdaget de hvordan dette foregår. De så at smørblomsten har et gjennomsiktig lag av flate celler som speiler lyset godt. Under cellene er det et luftlag. Det speiler lys fra et hvitt lag dypere ned i blomsten. Den gule blomsten sender dette lyset mot huden din fordi den virker som et speil.

Reflekterer også ultrafiolett lys 

Smørblomsten reflekterer også et annet lys: ultrafiolett lys. Når bier og andre insekter oppdager dette spesielle lyset, trekkes de til blomsten og bestøver den. Øynene våre klarer ikke å se slikt ultrafiolett lys.

Smørblomst heter egentlig engsoleie

Få planter skaper et like sterkt gjenskinn som den vanlige smørblomsten, som egentlig heter engsoleie. Fordi den er giftig, lar kyr og andre beitedyr den stå i fred. Men smørblomsten viser at alle mennesker liker smør!

Publisert i Nysgjerrigper nr. 2-13

Sist endret: 15.07.2013

facebook twitter email print
  1. KULTUR OG HISTORIE
  2. KROPP OG HELSE
  3. SPRÅK OG TALL
  4. VERDENSROMMET
  5. HAV OG VANN
  6. DYR OG NATUR
  7. TEKNOLOGI
  8. MILJØ OG KLIMA
  9. Alle

 

E-post: nys@forskningsradet.no, Tel: 22 03 75 56/70 00

Nysgjerrigper, Norges forskningsråd, Postboks 564, 1327 Lysaker 

twitter facebook

RSS strøm
Hva er RSS?