Værvarsel fra verdensrommet

Hva er det egentlig som skjer når solvinder treffer jorda og skaper nordlys? 20 satellitter med supermoderne utstyr skal skytes ut i verdensrommet for å gi oss en forklaring.

Nordlys (Ingressbilde) Nordlys kan forstyrre satellittkommunikasjon og radiosignaler. Foto: Shutterstock

Nordlys er vakkert, men det flotte lyset på himmelen kan virke forstyrrende på satellittkommunikasjon og radiosignaler på jorda. Mest dramatisk er det for skip og fly som bruker GPS for å navigere. GPS er et nettverk av mange satellitter som er plassert i bane rundt jorda. Om GPS-systemet og andre satellittsystemer bryter sammen, kan flyene i verste fall få problemer med å finne veien i lufta.

Forsker Tore Andre Bekkeng med satellitt og elektronikk (Hovedtekstbilde)Tore André Bekkeng har vært med på å lage historiens første helnorske, vitenskapelige instrument i en satellitt. Den skal måle hva som skjer i verdensrommet når solvind skaper nordlys. Den lille satellitten til venstre, elektronikken til høyre.
Foto: Yngve Vogt/ Ill.: Melkeveien designkontor

Norges første rominstrument

Universiteter over hele verden samarbeider for å forstå hvordan solvind påvirker jorda. Derfor har Universitetet i Oslo utviklet et lite instrument som skal skytes opp med 20 satellitter. Dette er det første norske vitenskapelige rominstrumentet som er utviklet.

Instrumentet i seg selv kan ikke forhindre at solvind forstyrrer jorda. Derimot kan det  måle hva som skjer i verdensrommet. Og når man har en forklaring på hva som skjer, kan romekspertene varsle romvær, akkurat som meteorologene varsler været på jorda.

- Instrumentet vi har lagd, består av fire nåler som kan monteres på satellitter. Satellitten er ikke større enn en melkekartong, forteller forsker Tore André Bekkeng i STAR-prosjektet ved universitetet. Han har vært med på å lage elektronikken som skal skytes ut i verdensrommet.

Utskytninger i år

Rakettmotor som nordlyssatellitter skytes opp med (Hovedtekstbilde)Den norske elektronikken var første gang med i en utskyting fra Svalbard. Her er raketten som fører satellitten ut i verdensrommet. Rakettmotoren løfter satellitten over 300 kilometer ut i verdensrommet.
Foto: Tore A. Bekkeng/ Yngvild L. Andalsvik
I år skal universiteter over hele verden skyte opp til sammen 50 små satellitter. Satellittene er konstruert så små at de kan skytes opp med én og samme rakett. De 20 satellittene som er utstyrt med måleutstyr fra Norge, skal konsentrere seg om en spesiell høyde, som er på mellom 320 og 160 kilometer ute i verdensrommet.

Tore André synes det er ekstra gøy å være med på å utvikle historiens første helnorske, vitenskapelige instrument i en satellitt. Og det er ekstra stas for det norske prosjektet at den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA har vist interesse for instrumentene nordmennene har utviklet.

- NASA har allerede prøvetestet de norske instrumentene. De hadde en rakettoppskytning i Alaska i fjor, forteller Tore André stolt.

Nordlys og solvind

Av: Terje Stenstad, frilansskribent/forskningsformidler

Nordlyset opptrer gjerne på kalde, klare vinternetter, og danser over himmelen i penselstrøk av gulgrønt, blodrødt og skarlagen. Nordlyset tennes av elektrisk ladde partikler som sola slynger ut i en fart på over en million kilometer i timen! Det er denne gasstrømmen som kalles for solvind. Solvinden styrer seg inn mot områdene rundt både Nordpolen og Sydpolen. Bare 100 kilometer over bakken stoppes solvinden av atmosfæren - luftlaget rundt jorda. De flotte fargene får nordlyset når solvinden lyser opp gassene i atmosfæren.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 2-13