Blåalvesmetten krever kode av barna

Ungene til fuglen blåalvesmetten har jammen en tøff start på livet. Så snart de kommer ut av egget må de kvitre en kode til foreldrene. Ellers får de ikke mat.

29. apr 2013 05:00
Blåalvesmett på gren (Ingressbilde) Blåalvesmetten er en insektetende spurvefugl som holder til i Australia. Foto: Shutterstock

Nå tenker du kanskje at blåalvesmettene er noen skikkelig fæle foreldre, men i virkeligheten er det en god grunn til at de krever kode: Fuglene prøver å beskytte seg mot mulgagjøken.

Glupsk gjøkunge

To dager før blåalvesmettens egg klekker, sniker nemlig gjøken seg til å legge sitt eget egg oppi reiret. Så snart gjøkungen er ute av eggeskallet, sparker den alle de andre ungene ut av redet. Og fosterforeldrene ender opp med å fø på den glupske gjøkungen, uten å skjønne at den ikke er deres barn.

Barna må kvitre kode

Men blåalvesmettene har altså sitt eget triks på lager. Fem dager før eggene klekkes, begynner moren å kvitre en helt spesiell låt. Og de små ungene klarer å lære seg sangen inni egget. Men når gjøkegget kommer, er det for kort tid igjen til å lære tonene skikkelig. Og siden gjøkungen ikke kan koden, får den heller ikke mat.

Mer om gjøkens triks

Les om en norsk forsker som har forsket på liknende oppførsel hos gjøken. Søk med ordet "gjøk" i arkivet her på nysgjerrigper.no!

Publisert i Nysgjerrigper. nr. 2-13