Forskernes X Factor

Nå er det forskernes tur til å stå på scenen! Lørdag 29. september er det nasjonal finale i Forsker grand prix, der forskere er i rampelyset.

Marte Jürgensen på scenen under Forsker grand 2011 (Ingressbilde) Marte Jürgensen var en av deltakerne som kom til finalen i Forsker grand prix i fjor. Foto: Forskningsdagene/Sidsel Flock Bachmann

Du har kanskje sett MGPjr på TV? Eller konkurranser som X Factor, Skal vi danse eller Idol? Det finnes mange slike konkurranser, og faktisk har forskerne sin egen! Men i Forsker grand prix handler det ikke om å synge eller danse. Her konkurrerer forskere om å være den beste til å formidle forskningen sin.

Den store finalen

Forsker grand prix er en del av Forskningsdagene i september hvert år. I 2012 har det vært lokale Forsker grand prix-show både i Tromsø, Grimstad, Bergen, Stavanger, Oslo og Trondheim. På lørdag møtes de to beste fra hvert sted i den store, nasjonale finalen i Tromsø.

Forsker grand prix-logoFoto: Forskningsdagene

4 minutter

Hver forsker får 4 minutter på scenen foran publikum og dommerne. Så skal de forklare og vise hva de forsker på, på en sånn måte at flest mulig forstår det. Det er ikke lett, for 4 minutter er veldig liten tid til å fortelle om noe du kanskje har forsket på i flere år! 

Det kan være litt kjedelig å høre på en forsker som bare står og prater. Derfor gjør deltakerne i Forsker grand prix mye forskjellig på scenen. Noen bruker for eksempel rollespill, mens andre viser film eller gjør eksperimenter. Det er om å gjøre få alle til å følge med, for vinneren er nemlig den som får flest stemmer fra publikum og best karakterer fra dommerne!

Se video om Forsker grand prix der Andreas Wahl, som skal lede den nasjonale finalen, forteller om konkurransen. (Videoen finner du nederst på siden).

Nina Sylvia Liland med laks og brokkoliNina Sylvia skal kjempe i finalen med forskning på laksefor.
Foto: Gisle K. Sverdrup/ Forskningsdagene i Bergen

Finalist med fjernsynskjøkken

Nina Sylvia Liland er 27 år og en av finalistene i Forsker grand prix 2012. På scenen i Bergen imponerte hun publikum og fikk alle til å le da hun lekte fjernsynskjøkken! Nina forsker på fiskeernæring og vil finne ut hvilken type fiskefor som er best for helsa til oppdrettslaksen. Hvis vi vet mye om det, kan vi lage sunt og bra fiskefor, og det var det Nina demonstrerte med fjernsynskjøkkenet sitt. Bra fiskefor er viktig for mennesker også. Det er jo vi som spiser fisken!

Følg med på forskningsdagene.no for å få vite hvem som vinner den nasjonale finalen i Tromsø!