Vekket blomst etter 30 000 år

I eventyret sover Tornerose i hundre år. Men den lille planten Silene stenophylla er blitt vekket opp etter hele 30 000 år! Nå blomstrer den igjen.

Planten silene stenophylla  (Ingressbilde) Planten Silene stenophylla. Foto: Proceedings of the National Academy of Sciences

Forskerne har fått planten til å spire opp fra en eldgammel frukt som vokste i Russland, den gangen mammuter og raggete neshorn fortsatt trampet rundt på tundraen. Før frukten rakk å bli moden, ble den plukket av et ekorn. Så smatt det lille dyret ned i bakken og gjemte frukten i et svært matlager under jorda.

Frøs til is

Men ekornet fikk aldri brukt fangsten. Lageret frøs til is, og ble liggende stivt og urørt mens tiden sakte tikket forbi. Først etter 30 000 år skjedde det noe: Russiske forskere fant ekornets forråd! Og de visste at fortidens frosne frø og frukter kunne ha overlevd nede i den evige frosten. Kanskje det gikk an å vekke dem igjen?

Og det gjorde det altså. Forskere har ikke bare bevist at det er mulig å få en 30 000 år gammel plante til å spire igjen. De har også fått den eldgamle planten til å blomstre og lage nye frø.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 4-12