Syk av lukter

Noen plages mer av lukter enn andre. Det er fordi de ikke klarer å venne seg til dem.

02. jan 2013 07:00
Illustrasjon av person med rød nese og tårer i øynene (Ingressbilde) Mange plages av lukter. Ill.: Melkeveien designkontor

De fleste av oss venner oss raskt til nye lukter. Tenk på når du besøker en venn. Du merker godt at det lukter nytt og annerledes når du kommer inn i huset. Men snart kjenner du ingenting lenger.

Lukter hele tiden

Noen plages av lukter fordi de ikke venner seg til dem, mener en svensk forsker. For dem er luktene der hele tiden. Faktisk hevder mange at luktene blir sterkere, selv om ingenting forandrer seg i virkeligheten.

Høy hjerneaktivitet

Forskeren målte hjerneaktiviteten til en gruppe mennesker som plages av lukter, og en gruppe som ikke plages. Han så at hjerneaktiviteten var høy i begge gruppene når de fikk lukte på noe. Men etter hvert gikk aktiviteten ned i gruppa som ikke plages av lukter. Det gjorde den derimot ikke i gruppa som plages av lukter. Der holdt hjerneaktiviteten seg høy i lang tid.

Det er mange mennesker som plages av lukter, men forskerne vet ennå lite om hvordan livet kan gjøres lettere for dem. Istedenfor å gi dem medisiner kan vi kanskje være litt mer forsiktige med for eksempel parfymen i fremtiden?

Publisert i Nysgjerrigper nr. 4-12