Robotgeparder og katastroferoboter

Hva skal det amerikanske forsvaret egentlig med en robotgepard? Og hvilke utfordringer må en katastroferobot takle?

Katastroferobot (Ingressbilde) Det amerikanske forsvaret ønsker seg roboter som kan jobbe i livsfarlige områder. Ill.: DARPA

Det amerikanske forsvaret ønsker seg flere og bedre roboter for å beskytte mennesker. Derfor deler det militære forskningsbyrået DARPA ut millioner av dollar til forskere. I gjengjeld vil de ha nye fantastiske oppfinnelser.

Gepard med fartsrekord

Forskerne har blant annet lagd en løpende robotgepard. Roboten Cheetah er oppkalt etter geparden, som er verdens raskeste landdyr. Mens en ordentlig gepard kan nå en toppfart på 110 kilometer i timen, jogger roboten av gårde i bare 30 kilometer. Men det er mer enn raskt nok til å sette ny fartsrekord for roboter med bein.

Foreløpig har forskerne bare testet Cheetah på en tredemølle i et laboratorium. Men målet er å bygge roboter som kan bevege seg raskt og sikkert på alle slags underlag. Og mens roboter med hjul kan bevege seg lynraskt på flatmark, er raske føtter gode å ha i ulendt terreng.

Se video på YouTube.com (bruk søkeordene Cheetah + Darpa).

Katastroferobotene kommer!

Nysgjerrig på roboter (Hovedtekstbilde)Ny bok om roboter i serien Nysgjerrig på... Foto: Mangschou forlag

Det amerikanske forsvaret ønsker seg roboter som kan jobbe i livsfarlige katastrofeområder. I en supervanskelig konkurranse må katastroferobotene både kjøre bil og ta seg fram på egen hånd over forskjellige hindringer. Så må de bruke verktøy for å bryte seg gjennom en betongvegg. På den andre siden av veggen må katastroferobotene finne og stoppe en lekkasje og bytte ut en ødelagt kjølepumpe.

Konkurransen ville vært vanskelig nok for en menneskelig redningsarbeider. For en robot er den nesten umulig. En robot som klarer alle oppgavene, vil ikke bare være verdens beste katastroferobot. Antakelig vil den være en av verdens aller beste roboter!

Mye mer om roboter

Vil du vite mer om roboter? Ny bok er ute i serien "Nysgjerrig på ...", og denne gangen handler det om roboter. Boka får du kjøpt i bokhandelen.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 4-12