Pierre og Lenny

Forskeren Pierre Lison og den lille roboten Lenny er trofaste følgesvenner. Sammen vil de utvikle roboter som kan lære seg selv å snakke med mennesker.

Pierre Lison og roboten Lenny (Ingressbilde) Pierre og Lenny. Foto: Sonja Balci

Har du noen gang drømt om å ha en robot som rydder rommet ditt? Eller som gjør leksene dine når du ber om det?

Roboter kan gjøre mye, bare de er programmert til det. Men trenger vi hjelp med noe de ikke er programmert til, da duger de ikke! Derfor er Pierre interessert i snakkende roboter. Han vil forske fram roboter som kan snakke og samhandle med mennesker på naturlige språk, som norsk og engelsk. Da kan vi rett og slett prate med dem og fortelle hva de skal gjøre, uten å måtte programmere på forhånd. Pierre tester alle ideene sine på roboten Lenny.

Vanskelig med språk

Det er ikke en lett oppgave robotforskeren og Lenny har gitt seg i kast med. Språk er vanskelig, for ord kan noen ganger bety flere ting. Tenk deg at du sier "kast ballen" til en robot. Da risikerer du at ballen havner i søpla, ikke sant? Og tenk bare på alle dialektene vi har i Norge! Folk uttaler ordene forskjellig.

Øvelse gjør mester

Det langsiktige målet til Pierre er å utvikle datasystemer og roboter som både forstår vanlig hverdagsspråk og som lærer av sine egne erfaringer. Han vil at robotene selv skal øve seg på å bli bedre.

Når roboten kaster ballen i søpla istedenfor å kaste den til deg, kan du forklare den at det er feil. Neste gang husker den det og klarer et perfekt kast tvers over gårdsplassen! Stilig, eller hva?

Deltok i Forsker grand prix

Skjermdump av YouTube-video om Pierre og Lenny (Hovedtekstbilde)Se film om roboten Lenny på YouTube.
Foto: /Skjermdump fra Youtube

Pierre og roboten hans sto på scenen i Forsker grand prix 2012. Vil du se en liten film om det? Klikk her for å se film om Pierre og roboten Lenny på YouTube.

Forsker grand prix er en egen konkurranse for forskere der de kjemper om å være den beste til å formidle forskningen sin. Les mer om Forsker grand prix her.