Knask eller knep?

Den 31. oktober er det Halloween og du kan ta deg en "knask eller knep-runde" i nabolaget. Men vet du hvorfor vi feirer Halloween?

Skummelt Halloween-gresskar (Ingressbilde) Under Halloween pynter mange med gresskar med skumle fjes. Foto: Colourbox

Halloween feires med skumle kostymer, spindelvevpynt, gresskar, knask og knep. Hvor kommer disse tradisjonene fra?

Keltisk ildfestival 

Visste du at Halloween-feiringen opprinnelig var en gammel keltisk ildfestival? Festivalen ble kalt Samhain. Samhain markerte slutten på innhøstingen og begynnelsen på vintertiden. Samhain betyr nemlig slutten på sommeren! Dette var siste sjanse for folk til å feste sammen før vinteren og mørket kom.

Festivalen var også en feiring av de døde. Kelterne trodde de døde bodde i et land som het Tir nan Og. Her fikk de døde evig lykke og rikdom. Det døgnet som Samhain varte, fra solnedgang den 31. oktober til solnedgang 1. november, kunne de levende få kontakt med de døde i Tir nan Og. Dette trodde de iallefall.

I Samhain-natten var det vanlig å herje med naboer og venner. Dersom de ikke fikk noe når de banket på døra til naboen, fant de på noe lureri. Dessuten skremte de vekk onde ånder med turnipser de hadde skåret ansikter i.

Men skjønner vi egentlig noe særlig av Halloween-feiringen her i Norge? Vi vet at Halloween har dype røtter i USA, mens vi nordmenn bare tar til oss en del av tradisjonen. Som for eksempel at vi kjøper gresskar, kler oss ut og tigger godteri.

Tilbake til Europa

Tradisjonen med ildfestivalen døde nesten ut etter at kristendommen spredte seg. De kristne ville bli kvitt all hedensk tro. Det var de irske utvandrerne, kelterne, som tok med seg feiringen til USA.

Etter at kelterne kom til USA, beholdt de litt av den gamle religiøse festivalen. Kelterne fant snart ut at det var masse gresskar i USA. De erstattet turnipsene med gresskar. Det var dessuten mye lettere å skjære ansikter i gresskarene enn i turnipsen.

Halloween-feiringen var altså først en gammel keltisk ildfestival, som senere fikk dype røtter i USA, før den kom tilbake over havet - til Europa og Norge. Nå har alle forstått at de kan tigge godteri på Halloween.

Et lite tips: Se etter hus med halloweenpynt. De har sikkert litt "knask" på lur.