Eggeforskning

Vet du hvorfor kyllinger er gule? Eller hvorfor brune eggeskall er sterkere enn hvite? Her har vi hentet fram artige, nyttige og rare saker om egg.

Egg med påtegnet smilefjes (Ingressbilde) Egg er morsomme å eksperimentere med. Foto: Colourbox

Egg er ikke bare godt som mat, det er en finurlig sak å forske på også! Egg er derfor et populært forskningsobjekt i barnas forskningskonkurranse, Årets Nysgjerrigper. Elever har forsket på både eggeskall, eggets innhold, bruksområder for egg og kyllingens vei ut av egget.

Her er noen av resultatene fra eggeforskningen:

Forsker med vernebriller som holder opp et eggKokker elsker å eksperimentere med egg. Det kan du også gjøre!
Foto: Shutterstock.com

Mange ulike stoffer

Egg er en viktig ingrediens i veldig mange matretter. Egg består av en gul eggeplomme, som har både fett, vitaminer, mineraler og proteiner i seg, og en gjennomsiktig eggehvite, som for det meste består av vann og proteiner. Egg finner du i oppskrifter til saus, kaker, gratenger, bakverk, drikker og mye mer. Egg er også en ingrediens som kokker elsker å eksperimentere med. Grunnen er nettopp det at egg består av så mange forskjellige stoffer, og at plommen og hviten kan brukes på ulike måter, både sammen og hver for seg. Har du for eksempel hørt om iskrem med egg og bacon-smak? Det finnes faktisk!

Eksperimenter med egg

Hvis du har lyst til å gjøre noen morsomme "eggsperimenter", så finner du noen ferdige oppskrifter på forsøk her:

Visste du at:

  • Det fins en kalkulator på nett som hjelper deg å beregne hvor lang tid du må koke et egg for å få det helt perfekt kokt? Les om eggekokekalkulatoren.
  • At fuglemor slett ikke får samme store mage før de skal legge egg, som det mammaer får når de har en baby i magen? Les om mer fuglemors mage her.
  • Hvis man legger et hardkokt egg på siden og snurrer det rundt, vil det reise seg opp på enden? Les mer om eggtrikset her.
  • Et coloumbiegg ikke er et egg? Derimot er det et uttrykk som brukes om en enkel løsning på et innviklet problem.