Derfor har du dessertmage

Hvorfor har du alltid plass til desserten, uansett hvor stappmett du er? Forskerne tror de vet svaret.

Karamellpudding Selv om magen er full har man som regel plass til litt dessert. Foto: Shutterstock

For det er et lite mysterium. Etter å ha stappet i deg tre pølser, en bit ribbe, to medisterkaker og en haug poteter, er det ikke mulig å få ned et eneste molekyl til av julemiddagen. Du er stappmett. Men så kommer desserten - karamellpudding. Og så skjer det utrolige: På et eller annet vis klarer du å få plass til søtsakene også.

Forskerne Arnold Berstad og Jørgen Valeur tror de vet hvorfor. De mener nemlig at sukkeret i desserten får magen til å utvide seg et lite hakk.

Tøyelig mage

Magesekken din er temmelig tøyelig. Når øynene, nesen og munnen forteller hjernen at du setter tennene i en saftig ribbebit, gir den beskjed om at musklene i magesekken må slappe av. Slik blir det plass til maten du svelger.

Presset fra maten som samler seg der nede, får vommen til å utvide seg enda mer. Men etter hvert blir det likevel trangere for pølsene og potetene. Du blir mett. Til slutt orker du ikke en eneste bit til. Men så er det desserten, da.

Gutt med kaker, illustrasjon (Hovedtekstbilde)Dessert er godt - og gir mer plass i magen.
Foto: /Ill.: Melkeveien designkontor

Lurt av sukkeret

Sukkeret i søtsakene virker akkurat slik lukten, smaken og presset fra maten gjorde i begynnelsen av måltidet. Det får hjernen til å sende magen enda en beskjed om å slakke seg litt. Og vips, så er det plass til desserten også.

Et lite triks

Men pass på. Dersom du hiver innpå en svær porsjon dessert, blir du minst like stappmett som du var før søtsakene kom på bordet. Trikset er nemlig å bare spise litt.

Da får du en søt slutt på måltidet, samtidig som du antakeligvis er litt mindre stappmett enn du var like etter middagen.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 4-12