Nedtelling til jul

Desember står for døren, og om fire uker er det jul. Synes du det er lenge å vente? Da har vi noen forslag til hva du kan finne på i adventstiden.

adventsstjerne (Ingressbilde) I adventstiden kan du se lysende stjerner i mange vinduer. Foto: Shutterstock
Fire søndager før julaften begynner det som kalles adventstiden. Ordet advent kommer fra latin og betyr "komme" eller "ankomst". I kristen tradisjon er adventstiden en forberedelsestid til dagen som markerer at Jesus kom til verden, 1. juledag.
  

Teller uker og dager

I mange land er det vanlig å markere adventstiden med adventslys og adventskalender. Dette er skikker som utviklet seg på 1800- og 1900-tallet.

I en adventsstake er det fire lys. Den første søndagen i advent tenner man ett lys, og neste søndag tenner man to, osv, til alle fire lysene er tent og julen kan begynne. Ofte leser man et dikt eller synger en sang når lysene tennes.

Kalendere i alle former

julekalender (Hovedtekstbilde)Mange gjør ventetiden søtere med sjokoladekalender i desember. Foto: Colourbox1. desember åpnes første luke i adventskalenderen eller julekalenderen, som den også kalles. En julekalender har 24 luker - én for hver dag fram til jul. Før var det aller mest vanlig med bilder i kalenderen, men nå finnes kalendere med både godteri og leker. Mange barn får til og med hjemmelagde julekalendere med pakker.

Det kanskje ikke alle vet, er at det finnes mange kule, digitale kalendere på Internett. Sjekk for eksempel Vitensenteret Inspiria sin kalender med juletips, triks, oppskrifter og filmer. Regnmakernes julekalender er en konkurranse for klasser.

Adventsaktiviteter

For den som gleder seg til jul, kan ventetiden være lang. Da kan det være fint å komme seg en tur ut og finne på noe. På vitensentrene rundt om i landet er det stor aktivitet i adventstiden. Her kan du bli med på juleverksted og lage badebomber, lipgloss med gløggsmak og støpe egne tinnfigurer, for bare å nevne noe. Finn ditt regionale vitensenter og sjekk programmet her.

Bor du på Østlandet og har lyst på litt god, gammeldags julestemning, kan det kanskje være en idé å tøffe tilbake i tiden med museumsjernbanen Tertitten? Les mer om Tertitten her.

Uansett hva du måtte finne på, ønsker vi deg en riktig god adventstid!

Kilde: Store norske leksikon