Vann - et merkelig stoff

Alt som lever er avhengig av vann. Gjør du disse eksperimentene, lærer du mer om vannets egenskaper.

12. aug 2013 05:00
Vann i bevegelse (Ingressbilde) Foto: 2jenn /Fotolia

Når det regner i ukevis eller snøen laver ned, er det vanskelig å forestille seg at noen kan mangle vann. I andre kanter av verden er det veldig annerledes. Hver dag dør flere tusen mennesker fordi de har blitt syke av vannmangel, eller fordi de har drukket skittent vann.

Alt som lever er avhengig av vann. Disse eksperimentene viser hvorfor vann er så spesielt.

Klistrete vann

Du trenger:

  • hyssing
  • et litermål
  • en bolle
  • en som hjelper deg

Slik gjør du:
Fyll litermålet halvfullt. Utforsk hvordan du kan flytte vann til bollen ved hjelp av hyssingen uten å holde litermålet rett over bollen. Et lite tips er å gjøre tråden våt.

Hva skjer?
Vannet klistrer seg til tråden fordi vannmolekyler har en spesiell egenskap. De liker å klistre seg til hverandre. Vann liker også å klistre seg til mange andre stoffer. Derfor er mange stoffer veldig løselige i vann. Det er grunnen til at blodet vårt kan frakte mange ulike stoffer rundt i kroppen.

Vann og tetthet

IsbitFoto: ColourboxDe fleste stoffer får større tetthet når de stivner. Det betyr at molekylene pakker seg tettere sammen, men hvordan er det med vann?

Du trenger:

  • skummet melk
  • noe å fryse isbiter i
  • et høy vase av glass eller plast

Slik gjør du:

  1. Bland 1 desiliter melk med 1 desiliter vann og frys det hele ned til isbiter.
  2. Fyll vasen med lunkent vann.
  3. Legg en isbit i vannet og følg nøye med på hva som skjer, det går fort!

Hva skjer?
Du vil se at isbiten flyter oppå vannet. Is har altså lavere tetthet enn flytende vann. Derfor legger isen seg oppå vannet om vinteren. Her danner den et beskyttende lag som hindrer at vannet bunnfryser. Denne egenskapen forhindrer at det som lever i vann dør ut når det er kaldt.

Samtidig ser du at når vann smelter, synker det til bunns som et hvitt fossefall. Det skyldes at vann har større tetthet som væske enn fast stoff, og tettheten er aller størst når vann er 4oC. Derfor faller melkevannet ned i det lunkne vannet. Denne egenskapen er viktig om våren og høsten. Når vannet i overflaten får en temperatur på 4 oC, synker det ned til bunnen slik at alt som lever i dypet får friskt vann som inneholder mye oksygen.

Forskerfabrikken 1-12 (Hovedtekstbilde)Ill.: Melkeveien

Last ned

Klikk her for å laste ned fullstendig beskrivelse av vanneksperimentene (pdf). Beskrivelsen inneholder tegninger som viser hvordan du skal gå frem.

Her finner du også et tredje eksperiment som handler om vannets tre faser.  

Eksperimentene ble publisert i Nysgjerrigper nr. 1-2012